τρακτέρ, Τίρναβος, αγρότες
Κοινωνία

Στον δρόμο με τα τρακτέρ οι αγρότες του Τυρνάβου

Στον κόμβο με την εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης παράταξαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες και οι  κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου. Οι παραγωγοί θα κλείνουν για μία ώρα κάθε μέρα την εθνική οδό, ενώ το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου θα δώσουν δυναμικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη.

Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς - όπως ισχυρίζονται - συσσωρεύτηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, νωρίς το μεσημέρι, αγρότες του Τυρνάβου παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Τυρνάβου, στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, κλείνοντας για περίπου 10 λεπτά τον δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχικά, είχαν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης και στη συνέχεια - μετά από πορεία μ’ αυτά -βγήκαν κομβόι στην επαρχιακή οδό Τυρνάβου - Λάρισας.

Κορνάροντας και έχοντας αναμμένα τα φώτα των τρακτέρ τους, έφθασαν στον κόμβο με την εθνική οδό Λάρισας- Κοζάνης, όπου και παρέταξαν τα τρακτέρ τους δεξιά κι αριστερά του οδοστρώματος.

Όπως υποστηρίζουν, θα κλείνουν κάθε μέρα την εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης για μία ώρα, ενώ ετοιμάζονται για τη μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica».

Η περιοχή του Τυρνάβου φημίζεται για τις αμπελοκαλλιέργειες και κατ’ επέκταση το εξαιρετικής ποιότητας κρασί και τσίπουρο. Οι παραγωγοί της περιοχής εκτός των σημαντικών προβλημάτων που βιώνει ο κλάδος, καλούνται να αντιμετωπίσουν και ένα επιπλέον πρόβλημα, της απαγόρευσης πώλησης χύμα τσίπουρου.

Οι αγρότες ζητούν να μπορούν να παράγουν και να πωλούν χύμα τσίπουρο, το οποίο - όπως αναφέρουν - είναι εξαιρετικής ποιότητας και αποτελεί ένα επιπλέον εισόδημα για τους ίδιους.

«Σήμερα δίνουμε δυναμικό “παρών” ενάντια στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και μας οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση. Είμαστε ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που κλέβει το όνομα του παραδοσιακού χύμα τσίπουρου από τους αμπελουργούς διήμερους και το δίνει χάρη στους ποτοποιούς. Ζητάμε άμεσα να αποσυρθεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, θα κλιμακώσουμε περαιτέρω τον αγώνα. Ζητάμε να παραμείνει το καθεστώς των διημέρων ως έχει, γιατί αύριο το πρωί θα ξεπατώσουμε τ’ αμπέλια μας. Επίσης, ζητάμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους ροδακινοπαραγωγούς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το εμπάργκο», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Αστέριος Τσικριτής.

«Δίκαια τα αιτήματά μας»

Αγρότες και κτηνοτρόφοι υπογραμμίζουν ότι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματά τους και οι περισσότεροι δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν. Ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για την παραγωγή τους, να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο.

Την ίδια ώρα, η νέα ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί περαιτέρω προβλήματα ενώ θα οδηγήσει - όπως λένε - πολλούς αγρότες σε αφανισμό, αφού ορίζει ακόμα και τις καλλιέργειες για να επιδοτηθούν, ενώ επιπλέον έρχεται μείωση στην επιδότηση από 56 ευρώ στα 26 ευρώ ανά στρέμμα.

Εκτός από το μπλόκο του Τυρνάβου, αγρότες βγήκαν και στον Πλατύκαμπο Λάρισας ενώ - όπως είπε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων - αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν αγρότες της Καρδίτσας να βγουν στην εθνική οδό.

«Στέλνουμε σήμερα ένα βροντερό μήνυμα και ιδιαίτερα εδώ από τον Τύρναβο, αλλά και από τον Πλατύκαμπο, ότι τα προβλήματα είναι πολλά, ότι χρειάζονται πολιτικές λύσεις. Καταγγέλλουμε την αστυνομοκρατία απέναντι στους συναδέλφους μας της Καρδίτσας. Tα προβλήματα δε λύνονται με αυτόν τον τρόπο, αλλά με πολιτικές λύσεις και πρέπει η κυβέρνηση να καθίσει και να σκεφτεί πολύ σοβαρά ότι τα προβλήματα τα δημιουργεί η πολιτική της. Οι κινητοποιήσεις δεν είναι υποκινούμενες. Τα αιτήματα που έχουμε είναι δίκαια, είναι αιτήματα επιβίωσης και μέσα από τον αγώνα, με τη δύναμη των τρακτέρ μας, μπορούμε να επιβάλουμε λύσεις, όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Χαμηλές τιμές που συχνά δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, με συνέπεια να υπάρχει συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Aλλά και υψηλό κόστος παραγωγής, ειδικά το πετρέλαιο. Αυτό που γίνεται με το πετρέλαιο, είναι ληστεία σε βάρος των αγροτών. Πληρώνουμε 1,40 όταν η μέση τιμή του στην Ε.Ε. είναι 60 λεπτά»

Το πρωί της Τρίτης, στις 11.30, τα μέλη της «Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων» θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι καθώς και για την κινητοποίηση που θα κάνουν το προσεχές Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...