Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Μεταναστευτικό: Στους δρόμους οι νησιώτες και γενική απεργία

Γενική απεργία, με καθολική συμμετοχή όπως όλα δείχνουν, σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.
Κάθε δραστηριότητα έχει νεκρώσει, κλειστά είναι έως και τα περίπτερα, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτίριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Με αποφάσεις των ΟΤΑ και των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

Δείτε live από τη Χίο

Live μετάδοση από την κεντρική πλατεία Χίου

Gepostet von Εφημερίδα Πολίτης am Mittwoch, 22. Januar 2020

Ας σημειωθεί ότι σχηματισμοί προσκείμενοι στο ΚΚΕ συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις με διαφορετικό πλαίσιο και διαφορετικές συγκεντρώσεις.

To μεσημέρι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Δυναμικό «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν οι κάτοικοι της Λέσβου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, που θα ξεκινήσει στις 12.

Ήδη από νωρίς στο σημείο συγκεντρώνονται πολίτες κρατώντας σημαίνες και πανό με συνθήματα, που ζητούν άμεσες ενέργειες των αρμοδίων για αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης προσφύγων.

Δείτε εικόνες από τον κόσμο που συγκεντρώνεται στη Λέσβο, τις οποίες δημοσιεύει το lesvosnews.gr.

 

Και στην Χίο όμως καθολική όπως φαίνεται θα είναι η συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση αφού από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η μία επιχείρηση μετά την άλλη κατέβασαν ρολά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με το politischios.gr, ακόμα και στην Προκυμαία, την επιχειρηματική δηλαδή ζώνη που ακολουθεί τελευταία τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές ενώ το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα καφέ στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά από αυτό.

Από τις 7 το πρωί έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα τάξης και μετά τις 8 τα μέτρα κυκλοφορίας από την Τροχαία Χίου προκειμένου σταδιακά το κέντρο να κλείσει όσο πλησιάζει η ώρα προς την μεγάλη κινητοποίηση που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι.
 

Δείτε το μήνυμα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη προς τους Αιγαιοπελαγίτες.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ