Κοινωνία

Το διπλό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τα Εξάρχεια - Έρχεται η "Δέλτα"

Πώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεδιπλώνει σε δύο φάσεις το σχέδιό του για τα Εξάρχεια

Μόλις χθες Τετάρτη εκκενώθηκαν ακόμα δύο υπό κατάληψη κτίρια, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε άλλη μία δράση της Δίωξης Ναρκωτικών σε διαμέρισμα που είχε τεθεί εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση.

Το σχέδιο εφαρμόζεται σε δύο φάσεις και έχει τελικό στόχο να σταματήσει η δράση κουκουλοφόρων, διακινητών ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων. Η πρώτη φάση προβλέπει συνεχείς επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών -όπως η σημερινή- για τη σύλληψη διακινητών, αλλά και εκκενώσεις υπό κατάληψη κτιρίων. «Αρχικά έπρεπε να σταλεί το μήνυμα ότι τα Εξάρχεια δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τις υπόλοιπες περιοχές του κέντρου. Η Αστυνομία μονιμοποιεί την παρουσία της στην περιοχή. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών κάνουν κανονικά τη δουλειά τους και μέσω αυτών περνάει το μήνυμα της κανονικότητας» εξηγεί πηγή της λεωφόρου Κατεχάκη.

Μέχρι στιγμής η εμφανώς πιο αισθητή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πολύ υψηλής έντασης», δεδομένων των συνθηκών και της εμπειρίας του παρελθόντος.

Ο δεύτερος τρόπος «μονιμοποίησης» της παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. που προκρίνεται είναι η συνέχιση των εκκενώσεων υπό κατάληψη κτιρίων. Στα Εξάρχεια υπήρχαν συνολικά 18 καταλήψεις. Για πολλά από τα κτίρια έχουν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες για εκκένωση. Όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερες από τις παραγγελίες αυτές βγαίνουν από τα «συρτάρια» και εκτελούνται από την Αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ