Κοινωνία

Πόρισμα «βόμβα» δείχνει δολιοφθορά για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» που είχε γεμίσει τον Σαρνωνικό με μαζούτ - Εκρηξη στη δεξιά μεριά του πλοίου

Μια ισχυρή έκρηξη στην δεξιά μεριά του πλοίου, ήταν η αιτία της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τον Σεπτέμβριο του 2017, που προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση στον Σαρωνικό.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το πόρισμα των 330 σελίδων που συνέταξε το Τμήμα Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου διαπίστωσε ότι στο «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο ήταν φορτωμένο με τόνους μαζούτ και ντίζελ, σημειώθηκε έκρηξη στη δεξιά πλευρά του πλοίου.

Με βάση τις εκθέσεις επιθεωρήσεως και τα πιστοποιητικά του πλοίου, το «Αγία Ζώνη ΙΙ» πληρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, έτσι οι συντάκτες του πορίσματος απορρίπτουν την πιθανότητα να κατακλύστηκε το μηχανοστάσιο από διαρροή, ενώ στο σημείο του ρήγματος που προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου, οι επιστήμονες είδαν ότι σε αυτό είχε δημιουργηθεί παραμόρφωση που προκλήθηκε από «εκρηκτική φόρτιση» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά!

Το πόρισμα του Πολυτεχνείου έχει συμπεριληφθεί στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Εισαγγελία Πειραιά και ουσιαστικά συμπληρώνει τις διαπιστώσεις του Γ' Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων ότι δηλαδή πίσω από το ναυάγιο του πλοίου και φυσικά πίσω από τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού που ακολούθησε- κρύβεται δολιοφθορά.

ant1news.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ