Κοινωνία

Αφαιρούν τους Σταυρούς από τα δημόσια κτίρια στον Καναδά

Ένας σταυρός που βρίσκεται στον τοίχο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, για πάνω από 80 χρόνια, θα αφαιρεθεί για να «επιβεβαιώσει» τον «κοσμικό χαρακτήρα» του κυβερνητικού κτιρίου.

Ο σταυρός, ο οποίος διαθέτει γλυπτό του Ιησού, είχε κρεμαστεί στον τοίχο του Δημοτικού Συμβουλίου του Μόντρεαλ το 1937. Ήταν επί 82 χρόνια τοποθετημένος εκεί ως υπενθύμιση στους πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες ότι οι αποφάσεις τους πρέπει να καθοδηγούνται από τον Θεό.

Αλλά όταν στο κτίριο ξεκινήσει μια ανακαίνιση τον επόμενο μήνα, ο σταυρός κατέβει και δεν θα ξανανέβει, σύμφωνα με το άτομο που επιβλέπει την ανακαίνιση.

Το πρόσωπο αυτό είναι η δημοτικός σύμβουλος Laurence Lavigne-Lalonde, ο οποίος έκανε την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου.

"Ο σταυρός εγκαταστάθηκε σε μια εποχή που ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που ζούμε σήμερα", δήλωσε η Lavigne-Lalonde ."Τώρα ζούμε σε μια κοινωνία που έχει εξελιχθεί και αντιπροσωπεύεται από δημοκρατικούς θεσμούς που πρέπει να είναι κοσμικοί, ουδέτεροι και ανοιχτοί σε όλους τους πολίτες".

"Το πλαίσιο στο οποίο τοποθετήθηκε εκεί δεν ισχύει πλέον", δήλωσε η ίδια και επανέλαβε πως "Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τον κοσμικό χαρακτήρα της αίθουσας."

Το CBC αναφέρει ότι ένας άλλος σταυρός στο δωμάτιο του Peter McGill στο Δημαρχείο του Μόντρεαλ θα αφαιρεθεί επίσης.

Η δήμαρχος Valerie Plante ισχυρίστηκε ότι ο σταυρός δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε ένα «κοσμικό θεσμό» όπως το δημοτικό συμβούλιο.

Καθώς το Κεμπέκ είναι ένας χώρος γνωστός για την καθολική κληρονομιά του, η Ρ/Καθολική Αρχιεπισκοπή του Μόντρεαλ αποκρίθηκε στις ειδήσεις αποκαλώντας τον σταυρό που είναι συμβολικός των ριζών της πόλης ως "μια αγάπη για όλη την ανθρωπότητα".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης