Κοινωνία

Αριστερόχειρες: Τα 7 περίεργα γεγονότα που «προβληματίζουν» τους επιστήμονες!

Το 10% του πληθυσμού αποτελείται από αριστερόχειρες. Πολλά χρόνια τώρα η επιστήμη έχει ασχοληθεί με το ποσοστό αυτό, γιατί είναι τόσο μικρό και το πως γίνεται κάποιος αριστερόχειρας. Ο βιολογικός ή ο κοινωνικός παράγοντας επηρεάζει κάποιον στο να γίνει αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας: Ας δούμε 7 περίεργα γεγονότα για τις ιδιαιτερότητες των αριστερόχειρων λοιπόν!

1. Τα δίδυμα είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες, αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί.

2. Δύο αριστερόχειρες γονείς έχουν 26,1% ευκαιρία να κάνουν ένα παιδί αριστερόχειρα, ενώ δύο δεξιόχειρες γονείς έχουν μόνο 9,5% πιθανότητα.

3. Τα περισσότερα ζώα δεν φαίνεται να έχουν κάποια κυρίαρχη πλευρά. Οι άνθρωποι και οι στενότεροι συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες, αποτελούν εξαίρεση. Περίπου το 90% των ανθρώπων και το 70% των χιμπατζήδων είναι δεξιόχειρες.

4. Αντίθετα, οι παπαγάλοι φαίνεται να δείχνουν την προτίμησή τους για τη χρήση των αριστερών άκρων τους. Μια μελέτη σε 320 αυστραλιανούς παπαγάλους διαπίστωσε ότι το 47% προτίμησε να παίρνει τα τρόφιμα με το αριστερό τους πόδι. Ένα άλλο 33% προτίμησε το δεξί, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν καμία προτίμηση.

5. Η προτίμηση ενός χεριού έναντι του άλλου, μπορεί να αναπτυχθεί στη μήτρα. Οι ερευνητές που κατέγραψαν τον θηλασμό του αντίχειρα σε 75 έμβρυα διαπίστωσαν ότι, 10 χρόνια αργότερα, το 100% των εμβρύων που πιπίλαγαν τον δεξί αντίχειρα τους ήταν δεξιόχειρες, ενώ το 67% των ατόμων που πιπίλαγαν τον αριστερό αντίχειρα τους ήταν αριστερόχειρες.

6. Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου φαίνεται να είναι κυρίαρχο όσον αφορά στη γλώσσα από την άποψη της επεξεργασίας ήχου και στην βοήθεια της ομιλίας. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό συμβαίνει στο 95% των ανθρώπων που είναι δεξιόχειρες και στο 70% των αριστερόχειρων. Για το υπόλοιπο 30%, η γλώσσα ήταν είτε κυρίαρχη στο δεξιό ημισφαίριο ή μοιράζεται εξίσου και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου.

7. Ο Jimi Hendrix ήταν αριστερόχειρας, αλλά συνήθως έπαιζε με το δεξί την κιθάρα. Οι αριστερόχειρες γενικότερα θεωρούνται πιο δημιουργικοί και μουσικά ταλαντούχοι, αλλά η επιστήμη δεν επιβεβαιώνει αυτόν το μύθο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ