Κοινωνία

«Ανοιχτά ακόμη τα αναχώματα σε Ψαθάδες και Πραγγί» λέει η ΟΑΣΕ – Η γραφειοκρατία φταίει, τονίζει ο Κ.Βενετίδης

Τα προβλήματα με τα αναχώματα στον ποταμό Έβρο εξακολουθούν να παραμένουν και ενώ έχουμε μπει στον χειμώνα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ανησυχούν και να επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών.

«Ο χειμώνας έρχεται και τα ρήγματα στα αναχώματα Ψαθάδων και Πραγγίου παραμένουν ανοιχτά», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» (ΟΑΣΕ). Σε ανακοίνωσή της, αποδίδει ευθύνες για το γεγονός σε «κυβέρνηση και περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης» και τις καλεί «άμεσα να παρέμβουν, να ξεπεραστεί κάθε διαδικαστικό – γραφειοκρατικό εμπόδιο και να κλείσουν τα ρήγματα στα αναχώματα, να προστατευθούν οι περιουσίες των αγροτών και να μην βρεθούμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές».

«Οι αγρότες ήδη ανησυχούν, κίνδυνος υπάρχει σε ενδεχόμενες πλημμύρες και στον κάμπο αλλά και σε χωριά. Μέχρι τώρα δεν έχουν κλείσει τα κύρια αναχώματα και σε ορισμένα σημεία είναι ανοιχτό και το υπερβλητό ανάχωμα» είπε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο πρόεδρος της «Ενότητας» Γιάννης Μαργαριτίδης. «Μέσα στο χειμώνα δεν γίνονται αυτές οι εργασίες. Πάλι θα υπάρχει κίνδυνος να σπάσει» υποστήριξε ο κ. Μαργαριτίδης.

Βενετίδης: «Η γραφειοκρατία φταίει»
υποστηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών
Από την πλευρά του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κώστας Βενετίδης αναγνωρίζει ότι έχουν δίκιο οι αγρότες που διαμαρτύρονται. Μιλάει όμως για χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που «κρατούν ακόμη τα αναχώματα ανοιχτά» όπως είπε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, με αφορμή την καταγγελία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» σχετικά με τη μη αποκατάσταση του κυρίου αναχώματος στην αγροτική ζώνη Ψαθάδων –Πραγγίου.

Εξηγώντας ο κ. Βενετίδης τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν από πλευράς περιφέρειας, υποστήριξε πως , αμέσως μετά από την αποστράγγιση των υδάτων από τις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις, στις αρχές της περασμένης άνοιξης, διενεργήθηκε η καταγραφή των ζημιών που είχαν προκληθεί στα αναχώματα και προς τα τέλη Ιουνίου ολοκληρώθηκαν και οι σχετικές μελέτες αποκατάστασης τους. Στη συνέχεια, στάλθηκαν οι προϋπολογισμοί τους προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο και έδωσε « το πράσινο φως» μόλις , στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

«Παρά τις πιέσεις μας, το υπουργείο δυστυχώς καθυστέρησε. Αυτή τη στιγμή οι συμβάσεις των εργολάβων που θα αναλάβουν την αποκατάσταση, είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε την έγκριση του» σημείωσε ο κ. Βενετίδης. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και εμείς ανησυχούμε το ίδιο με τους αγρότες οι οποίοι έχουν δίκιο. Πρέπει να πιεστεί το Ελεγκτικό συνέδριο να ολοκληρώσει άμεσα τον έλεγχο των συμβάσεων . Από την πλευρά μας δεν κάναμε τίποτα που να κωλυσιεργήσει αυτήν τη διαδικασία, αντίθετα κάναμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Η ευθύνη είναι αλλού και όχι στην περιφέρεια», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ