Κοινωνία

Εντυπωσιακό! 58 αρχαία ναυάγια βρέθηκαν στον βυθό των Φούρνων (εικόνες)

Ενθουσιασμένοι είναι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που συμμετέχουν στις αρχαιολογικές έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο αρχιπέλαγος των Φούρνων. Το τελευταίο διάστημα ανακαλύφθηκαν 58 αρχαία ναυάγια και οι αρχαιολόγοι λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων που βρέθηκαν ποτέ στο Αιγαίο και ενδεχομένως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Τα 58 ναυάγια καλύπτουν μια τεράστια περίοδο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον 20ο αιώνα. Τα περισσότερα χρονολογούνται στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.

«Θα το αποκαλούσα μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα, από την άποψη ότι τώρα έχουμε να διηγηθούμε μια νέα ιστορία για μια διαδρομή ναυσιπλοΐας που συνέδεε την αρχαία Μεσόγειο και αυτό ήταν το κεντρικό σημείο, αυτός ήταν ο τόπος όπου όλοι διασταυρώνονταν», δήλωσε στο Euronews ο αρχαιολόγος Πίτερ Κάμπελ, που συντονίζει από κοινού την αρχαιολογική έρευνα στους Φούρνους.

Bασικό εύρημα στα ναυάγια αυτά είναι οι αμφορείς που έχουν διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πλοία έπεφταν πάνω σε ξαφνικές καταιγίδες και βυθίζονταν.

«Το 90% των ναυαγίων που βρήκαμε στο αρχιπέλαγος των Φούρνων είχαν φορτίο από αμφορείς. Έτσι τα αγαθά που μετέφεραν ήταν κυρίως λάδι, κρασί, σάλτσες ψαριών, ίσως μέλι», εξήγησε ο Έλληνας συντονιστής της έρευνας, δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έμφορτα πλοία «προέρχονταν από πολύ μακρινές περιοχές. Είναι κυρίως από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική και αυτό είναι ένα γεγονός που συνεχίζει να μας εκπλήσσει, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα φορτία από αυτές στις περιοχές στο Αιγαίο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...