Κοινωνία

Πέθανε ο ομογενής αρχιτέκτονας Κώστας Κονδύλης – Αλλαξε το πρόσωπο της Νέας Υόρκης (βίντεο)


Πέθανε σε ηλικία 78 ετών, ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Κώστας Κονδύλης, συνεργάτης του Τραμπ που άλλαξε την γραμμή του ορίζοντα της Νέας Υόρκης.

«Σχεδίασε τα περισσότερα υψηλά κτίρια από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία της Νέας Υόρκης», έγραψε η Kathryn Brenzel του εξειδικευμένου στο real estate της ΝΥ therealdeal.com (TRD) αναφερόμενη στον θάνατο του Κώστα Κονδύλη, ο οποίος δήλωνε περήφανος για την ελληνική του καταγωγή.


Ο Κωνσταντίνος -Κώστας- Κονδύλης, επεσήμανε το άρθρο, ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες του Μανχάταν και τακτικός συνεργάτης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έφυγε από την ζωή την Παρασκευή 17 Αυγούστου.

Πέθανε στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του τις δύο κόρες του, Αλεξία και Κατερίνα. Εκκρεμούν οι λεπτομέρειες για την κηδεία του.

Όπως αναφέρει το ekirikas, κατά την διάρκεια των 50 και πλέον ετών σταδιοδρομίας στην πόλη της Νέας Υόρκης σχεδίασε πάνω από 86 κτίρια μεταξύ των οποίων τα: Trump World Tower, Silverstein Properties’ Silver Towers, Moinian Group’s the Atelier και J.D. Carlisle Development’s One Morton Square. Σε άλλες περιοχές σχεδίασε το W Hotel and Residences στο South Beach.

Οταν έφτασε στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 1960 ο Κ. Κονδύλης ήταν άγνωστος. Γεννήθηκε στην Κεντρική Αφρική και πήγε σχολείο στη γενέτειρα των γονιών του, την Ελλάδα. Πήρε το master του στην αρχιτεκτονική από το University of Geneva στην Ελβετία και έκανε και δεύτερο master στο Columbia University το 1967.

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε για το γραφείο Davis Brody & Associates. Επειτα βρέθηκε στο Philip Birnbaum & Associates για 9 χρόνια πριν φτιάξει τη δική του εταιρεία Costas Kondylis and Partners το 1989. Η εταιρεία αυτή έπαψε να υπάρχει το 2009 μετά την αποχώρηση τριών συνεργατών και ο Κώστας Κονδύλης ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα, το Kondylis Design.

Η συνεργασία με τον Τραμπ
Η συνεργασία και η σχέση που είχε με τονΤραμπ, ήταν αυτή που μεταμόρφωσε την καριέρα του κ. Κονδύλη. Η δουλειά του στην 36th Street, συμπεριλαμβανομένου του Manhattan Place στο 630 First Avenue, που χτίστηκε το 1984, τράβηξε την προσοχή του νυν προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη «New York Post», ήταν ένας από τους πρώτους ουρανοξύστες με διαμερίσματα στο Μανχάταν και ένα από τα πρώτα κτίρια που επικεντρωνόταν στο σχεδιασμό ως σημείο πολυτελείας. Ο αρχιτέκτονας δήλωσε στο TRD, σε σχετικό ντοκιμαντέρ τότε, πως η συνάντησή του με τον κ. Τραμπ «άλλαξε την πορεία της ζωής μου για πάντα».

«Είχε σπουδαία αίσθηση του σχεδίου και μου άρεσε» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τραμπ στο TRD το 2012. «Ηταν ένας νέος άντρας. Πήγα επάνω στο γραφείο, τον είδα και άρχισα να του δίνω δουλειά», πρόσθεσε.

Η συνεργασία τους εντυπωσιακά αύξησε την αναγνωρισιμότητα του Κ. Κονδύλη στην πόλη, ενώ δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις. Οπως στα τέλη του ’90 όταν ο προτεινόμενος να έχει 90 ορόφους Trump World Tower προκάλεσε την αντίδραση κοινοτικών ομάδων και του ΟΗΕ που δεν ήθελε το κτίριο να ξεπερνά το ύψος των κεντρικών του γραφείων εκεί κοντά.

Ο Κώστας Κονδύλης επίσης σχεδίασε το Trump International Hotel and Tower και αρκετά κτίρια στο Trump Place.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ