Κοινωνία

Με δολιοφθορές προσπάθησαν να αναβάλλουν τα μαθήματα αλβανικών σε σχολείο των Χανίων

Αγνωστοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την διενέργεια των μαθημάτων αλβανικών στο 1ο Γυμνασίο Χρυσοπηγής, προκαλώντας δολιοφθορές στο σχολείο νωρίτερα σήμερα το πρωί. Παρ' όλα αυτά περίπου 40 παιδιά, αλβανικής καταγωγής το απόγευμα της Κυριακής, κάθισαν στα θρανία  για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Εκπαιδευτικοί, φορείς και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του σχολείου για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο αυτονόητο όπως τονίστηκε, δικαίωμα των παιδιών να διδαχθούν την αλβανική γλώσσα ενώ στην εξώπορτα του σχολείου είχαν τοποθετηθεί πανό ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν κανονικά για δύο ώρες ενώ έξω από το σχολείο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή απρόοπτων επεισοδίων.

doliofthores-13

Άγνωστοι σήμερα το πρωί, προχώρησαν σε δολιοφθορές σε χώρους του σχολείου κλειδώνοντας με λουκέτα και αλυσίδες τις πόρτες ενώ πέταξαν λάδια μηχανής έξω από σχολικές αίθουσες.

Όπως σημείωσε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αντώνης Βαρδάκης, νωρίτερα σήμερα το πρωί ενημερώθηκε για περιστατικό βανδαλισμού στο σχολείο και έπειτα από αυτοψία στο χώρο διαπίστωσε οτι σε όλες τις αίθουσες άγνωστοι είχαν πετάξει λάδια αυτοκινήτου ενώ οι πόρτες είχαν κλειδωθεί με λουκέτο. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και συνεργείο του δήμου καθάρισε τους χώρους και «άνοιξαν».

«Η απόφαση για τη συνέχιση των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας είναι μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι γνωστή στον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης κ. Στέλιο Ζερβάκη, έχει περάσει από συμβούλιο σχολικής επιτροπής και σχολική κοινότητα, έχουν γνωμοδοτήσει όλοι θετικά και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ματαίωσης των μαθημάτων», τόνισε ο κ. Βαρδάκης

doliofthores-11

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανικής Κοινότητας Αφρίμ Αβγέρι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην χανιώτικη κοινωνία που στηρίζει το δικαίωμα των παιδιών να διδαχθούν την μητρική τους γλώσσα ενώ αναφέρθηκε στους φορείς που βοήθησαν στην υλοποίηση των μαθημάτων, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον δήμαρχο Χανίων, τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους τους δασκαλους και καθηγητές, ενώ σε δήλωσή του κατέληξε με τη φράση: «Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ευχαριστώ πολύ για τη στήριξη».

Το απόγευμα, στον αύλειο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από την ΕΛΜΕ Χανίων, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων, υπερ των μαθημάτων Αλβανικής γλώσσας.

doliofthores-7

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο δήμαρχος Χανίων ο οποίος εξέφρασε και δια μικροφώνου, τη στήριξή του στην απόφαση για διεξαγωγή των μαθήματων, τονίζοντας οτι ακόμα και το δημαρχείο θα τίθεντο στη διάθεση των μαθητών προκειμένου να γίνουν τα μαθήματα.

«Είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα όσων παιδιών επιθυμούν να κάνουν μάθημα στην μητρική τους γλώσσα. Είναι αδιανόητο εμείς σαν κοινωνία να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτό σε ανθρώπους που είναι δίπλα μας και είναι συμπολίτες μας. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλιου αποφασίστηκε τα μαθήματα να γίνουν εδώ και όλοι υπερασπιζόμαστε αυτήν την διαδικασία και μάλιστα όπως είχα πει οτι, ακόμα και αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, ο δήμος Χανίων θα ήταν ανοιχτός για να φιλοξενήσει τα μαθήματα».

 

doliofthores-8

 

doliofthores-7

 

doliofthores-2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ