Κοινωνία

Έρευνα του ΠΑΜΑΚ για τι πιστεύουν οι Έλληνες για ναζισμό και κομμουνισμό - Αναλυτικά τα αποτελέσματα (

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ολοκληρωτισμό και την σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία σε ποσοστό 74,5%, οι Έλληνες (τρεις στους τέσσερις) συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει δικαστική διερεύνηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά, κατά το πρότυπο της διερεύνησης των εγκλημάτων του ναζισμού που έγινε αμέσως μετά την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Από την έρευνα, προκύπτει επίσης ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Έλληνες (σε ποσοστό 96%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη) θεωρούν ότι το ναζιστικό καθεστώς δεν σεβόταν την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια, και θεωρούν επίσης (σε ποσοστό 98,5%) προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς.

Επίσης υψηλά, είναι και τα ποσοστά της αρνητικής αποτίμησης του σταλινισμού, έστω και αν δεν φθάνουν αυτά του ναζισμού. Τρεις στους τέσσερις ερωτώμενους (76%), απήντησαν ότι η Σο0βιετική Ένωση του Στάλιν δεν σεβόταν την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια, ένα 78,5% θεωρεί ότι και ο σταλινισμός προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (72,5%) διατυπώνουν την άποψη ότι γενικώς τα ανά τον κόσμο κομμουνιστικά καθεστώτα ευθύνονται για τον βίαιο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι τοποθετήσεις των ερωτώμενων σ’ ότι αφορά την σύγκριση μεταξύ των ναζιστικών (και φασιστικών) καθεστώτων και των κομμουνιστικών. Ένας στους τρεις (33%) απάντησε ότι ναζιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, ενώ ένα 46 % δηλώνει ότι έχουν ομοιότητες αλλά έχουν και διαφορές, διαμορφώνοντας τελικά ένα σημαντικό 80% που βρίσκει ομοιότητες (πολλές ή λιγότερες) μεταξύ ναζισμού και κομμουνιστικών καθεστώτων.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί, ότι η ελληνική κοινωνία στην πλειοψηφία της δείχνει να μην γνωρίζει σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση της έρευνας “αν το έτος 1940, η ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ και η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν ήταν σύμμαχοι ή σε πόλεμο”, ένα εντυπωσιακό 57,5% απάντησε ότι τα δύο κράτη ήταν σε πόλεμο, και μόλις το 29% είπε το σωστό, ότι δηλαδή ήταν σύμμαχοι! Και το ακόμη πιο απογοητευτικό, είναι ότι η άγνοια μεταξύ των νεότερων ηλικιών ερωτώμενων, είναι απαισιόδοξα πολύ μεγαλύτερη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ