Κοινωνία

Δείτε τις μέδουσες «θηρία» που κατέκλυσαν τις βρετανικές ακτογραμμές (βίντεο)

Εκατοντάδες μέδουσες που φτάνουν μέχρι και το ένα μέτρο, ξεβράστηκαν σε ακτές της Αγγλίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα ζελατινοειδής θαλάσσια πλάσματα εντοπίστηκαν σε αριθμούς ρεκόρ στις παραλίες του New Quay, του Pembrokeshire, του Tenby, του Saundersfoot και του Newport, σύμφωνα με το BBC.

«Αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλήθος και δεν έχω δει τόσο μεγάλο πριν,» λέει η Sara Perry, επιστήμων στο Κέντρο Άγριας Ζωής Cardigan Bay Marine.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν μέδουσες κατά μήκος των ακτογραμμών, οι αριθμοί τους έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος επειδή οι τελευταίοι χειμώνες είναι πιο ήπιοι κάτι που επιτρέπει στην βασική πηγή διατροφής τους, τα πλαγκτόν να υπάρχει σε αφθονία και τις μέδουσες να ευδοκιμούν.

«Κάνω τις διακοπές τους εδώ και 40 χρόνια σε αυτό το μέρος και ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο πριν», δήλωσε ο Wilson Dyer, ένας τουρίστας από το Suffolk που επισκέφτηκαν την περιοχή.

«Είναι σε όλη τη διαδρομή όπως έρχεσαι με το αυτοκίνητο. Είναι ενδιαφέρον, μοιάζουν σαν να κινούνται όλες μαζί την ίδια στιγμή.»

Ενώ οι μέδουσες δεν πιστεύεται ότι είναι δηλητηριώδης, οι αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να μην τις αγγίζουν.

«Παρόλο που είναι σχετικά αβλαβή μπορούν, αν σας αγγίξουν, να σας αφήσει ένα εξάνθημα παρόμοιο με αυτό μιας τσουκνίδας,» δήλωσε η Perry.

Πηγή: Ηλίας Σιατούνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ