Κοινωνία

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βελαχουτάκος

Τη θλίψη του για την απώλεια του «εκλεκτού συναδέλφου και πρώην προέδρου του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ενώσεως Γιώργου Βελαχουτάκου» εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Ο Γιώργος Βελαχουτάκος γεννήθηκε το 1935 στο Γύθειο.

Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε ως συντάκτης στο ελεύθερο ρεπορτάζ στην εφημ. «Εθνικός Κήρυξ», το 1957. Στη συνέχεια εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στην εφημ. «Ημέρα», ενώ διετέλεσε Διευθυντής του περιοδικού «Άλφα», από το 1965 έως το 1967 και των εφημ. «Εθνικός Κήρυξ» και «Εμπρός», από το 1975 έως το 1976. Από το 1976 έως το 1982 εργάστηκε στην εφημ. «Ελεύθερος Κόσμος», ως αρθρογράφος. Το 1984 αναλαμβάνει Αρχισυντάκτης στον «Ελεύθερο Τύπο». Από το 1985 έως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος έκδοσης και Διευθυντής Σύνταξης στην εφημ. «Απογευματινή» και «Απογευματινή της Κυριακής». Ακόμη, υπήρξε Διευθυντής στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα περιοδικά «Ραδιοτηλεόραση» και «Αρχιτεκτονική», σύμβουλος έκδοσης στο περιοδικό «Γονείς» καθώς και στο περιοδικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ήταν αρθρογράφος της «Απογευματινής» και της «Απογευματινής της Κυριακής» έως τη διακοπή έκδοσης της εφημερίδας.

Εκτός όμως από την πλούσια δημοσιογραφική του καριέρα είχε πολυσχιδή δραστηριότητα: Ραδιοσχολιαστής αλλά και επιμελητής εκδόσεων, στιχουργός, συγγραφέας ραδιομυθιστορημάτων, καθηγητής στα προγράμματα επιμόρφωσης του Ιδρύματος Μπότση, ενώ διετέλεσε και Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Βελαχουτάκος διέγραψε μια λαμπρή πορεία στην ελληνική δημοσιογραφία, η οποία αναγνωρίστηκε καθολικά. Για το λόγο αυτό οι συνάδελφοί του τον είχαν εκλέξει επανειλημμένως ως μέλος του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου αλλά και ως Πρόεδρο του ΔΠΣ. Σοβαρός, αξιοπρεπής, λακωνικός, τίμιος, ακέραιος και πιστός στις αρχές και τις αξίες του υπήρξε άξιος συνταξιδιώτης όλων εκείνων των μεγάλων προσωπικοτήτων, οι οποίοι μεγαλούργησαν το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και λάμπρυναν την ελληνική δημοσιογραφία. Ανήκει σε αυτούς τους ξεχωριστούς. Αδαμάντινος χαρακτήρας, ζυμωμένος με αξίες και ιδανικά διέθετε μια σπάνια ηθική, η οποία γι’ αυτόν ήταν στάση ζωής και για τους νεότερους συναδέλφους πρότυπο αλλά και μέτρο. Δίδαξε πολλές γενιές νέων δημοσιογράφων που είχαν τη μεγάλη τύχη να ξεκινήσουν τη δημοσιογραφική τους πορεία κάτω από τις οδηγίες του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται την αγαπημένη του σύζυγο Αλίκη και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο.

Η κηδεία του Γιώργου Βελαχουτάκου θα γίνει την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 15.30 στο Κοιμητήριο Βύρωνα.

Ανακοίνωση για την απώλεια του δημοσιογράφου εξέδωσε και η Νέα Δημοκρατία:

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του συναδέλφου Γιώργου Βελαχουτάκου.

Στην πολυετή δημοσιογραφική του παρουσία, ξεχώρισε για το ήθος, την αξιοπρέπεια, την εντιμότητα, αλλά και τον επαγγελματισμό του.

Πάντα δίπλα στους νέους συναδέλφους, έδινε τη βοήθεια και τις πολύτιμες συμβουλές του.

Εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις, σε εφημερίδες και στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπήρξε επίσης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, θέση από την οποία προσέφερε πολλά στην παράταξή μας.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ