Κοινωνία

«Αγέρωχος» θα στέκεται πλέον ο Ι.Ν. ναός του Αγίου Γεωργίου στο Οσμανέλι της Τουρκίας έστω και σαν πολιτιστικό κέντρο (Βίντεο)

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην βορειοδυτική επαρχία  Μπιλετζίκ του Οσμανέλι  η οποία κτίστηκε  στο τέλος του 1800 και τώρα είναι μισογκρεμισμένη , θα μετατραπεί σε μουσείο μετά από μια διαδικασία αποκατάστασης, αναφέρουν οι Τούρκοι.

Το έργο αποκατάστασης της ιστορικής δομής του ναού έχει εγκριθεί από το τουρκικό συμβούλιο μνημείων και έχει οριστεί να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

«Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της περιοχής είναι ότι εδώ είναι το πρώτο μέρος στο οποίο  οι Σελτζούκοι πάτησαν το πόδι τους  για πρώτη φορά και κατέκτησαν», δήλωσε ο δήμαρχος του Οσμανελί  Münür Şahin, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ιστορία της περιοχής μας γυρνάει πίσω στο 8000 π.χ .

«Το  1075, στο Οσμανελί που τότε ονομάζονταν Λεύκα  κατακτήθηκε από τους Σελτζούκους ενώ στην  συνέχεια ιδρύθηκε η αυτοκρατορία των  Σελτζούκων. Το Ιζνίκ έγινε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Από τότε,το Οσμανέλι ήταν μια τουρκική πόλη. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών, δεν είχαν εισβάλει εδώ σταυροφόροι επειδή εδώ ζούσαν πολλοί Τούρκοι», δήλωσε ο δήμαρχος  .

Ο Σαχίν δήλωσε ότι η περιοχή είχε πολλές ελληνικές οικίες και ιστορικά κτίρια και ότι ένα από αυτά  ήταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου .

«Η περιοχή της εκκλησίας ήταν ένας θρησκευτικός χώρος στην αρχαιότητα», δήλωσε ο Σαχίν. «Μετά την εμφάνιση του  Χριστιανισμού στην  περιοχή κτίστηκε η εκκλησία, η οποία  στην συνέχεια κατέρρευσε κατά τη διάρκεια  πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών . Το 1800, ξαναχτίστηκε από Ούγγρο μηχανικό  και  εξακολουθεί να επιβιώνει », είπε ο ίδιος.

«Κάναμε συνομιλίες με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Nabi Avcı. Η αποκατάσταση θα κοστίσει περίπου 2000000-3000000 τουρκικές λίρες. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσει φέτος και θα διαρκέσει δύο χρόνια », είπε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος δήλωσε  ότι μετά την  έγκριση του έργου , ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κκ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την περιοχή. «Είμαστε εκ νέου σε διαδικασία αξιολόγησης  της κατάσταση της εκκλησίας. Αυτό το μέρος δεν θα ανοίξει για θεία λειτουργία  και πάλι. Θα χρησιμεύσει ως ένα μουσείο και ένας πολιτιστικός χώρος. Πήραμε τα απαραίτητα δικαιώματα και θα φέρουμε εδώ  πολιτιστικά αντικείμενα από όλο το Οσμανέλι», κατέληξε ο Πατριάρχης.

«Πιστεύεται ότι ο  Ούγγρος αρχιτέκτονας, ο οποίος είχε σταλεί στην περιοχή από το οθωμανικό κράτος στα τέλη του 1800, υλοποίησε το έργο για λογαριασμό της  ελληνικής εκκλησίας», είπε ο Evcim.

«Είναι το έργο ενός μορφωμένου και πιθανότατα ξένου αρχιτέκτονα, επειδή η αρχιτεκτονική του ναού είναι κοντά στο ρωμαϊκό στυλ , σύμφωνα με τα έγγραφα και τα οθωμανικά αρχεία . Εκεί αναφέρεται ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα, αλλά η κατασκευή του δεν  τελείωσε . Ένα έγγραφο από το 1903 είναι το μόνο έγγραφο που αναφέρει το όνομα της εκκλησίας », τονίζει ο δήμαρχος .

Πόσες εκατοντάδες εκκλησίες υπάρχουν αλειτούργητες στην ιερή γη της Μικράς Ασίας,  η οποία είναι γεμάτη με Ελλάδα και ελληνισμό έως τα βάθη της.

Όλος αυτός ο πλούτος..οι ιστορίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες και εάν δεν συγκεντρωθεί και κωδικοποιηθεί θα χαθεί στο πέρασμα των χρόνων, όπως τόσα άρα ιερά κειμήλια του ελληνιμσού .

https://youtu.be/-ZtpAzbU0bw?t=1

 

https://youtu.be/wW2hjXRzdKw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ