Κοινωνία

Κοινωνικό πείραμα: «Είμαι μουσουλμάνος, θα με αγκαλιάσετε;» (βίντεο)


Πόσο επιφυλακτικός είναι ο κόσμος απέναντι σε έναν μουσουλμάνο, μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις; Θα τον αγκάλιαζαν; Ο Αριάν Κασέφ αποφάσισε να το διαπιστώσει από πρώτο χέρι.

Όταν πριν από ένα χρόνο, έπειτα από το αιματοκύλισμα του Παρισιού, ενισχύθηκε το αντιμουσουλμανικό αίσθημα στην Ευρώπη, ο Δανός YouTuber ανέλαβε δράση. Δημοσίευσε ένα βίντεο με τίτλο «Τυφλό πείραμα εμπιστοσύνης σε μουσουλμάνο». Σε αυτό, ο Κασέφ στέκεται σε γήπεδα, δρόμους και άλλους δημόσιους χώρους, έχει ένα μαντίλι δεμένο γύρω από τα μάτια του και τα χέρια του ανοιχτά. Δίπλα του, μία πινακίδα γράφει «Είμαι μουσουλμάνος και ο κόσμος με λέει τρομοκράτη. Με εμπιστεύεστε; Αν ναι, αγκαλιάστε με».

Αλλοι κοντοστέκονταν όταν τον έβλεπαν, πολλοί όμως -παιδιά, ενήλικες, μητέρες με τα μωρά τους- έσπευδαν να τον αγκαλιάσουν. Το βίντεο είχε πάνω από 400.000 views στο YouTube, αλλά κυκλοφόρησε ξανά στα social media την τελευταία εβδομάδα, προφανώς σε μία απάντηση μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν γίνουν ξαφνικά συνολικά 58 εκατ. views, μέσα σε επτά ημέρες!  «Δεν ήξερα τι συνέβαινε. Ήταν τρελό. Παίρνω μηνύματα από όλο τον κόσμο, από ανθρώπους που μου λένε ότι το βίντεο τους έδωσε έμπνευση και ότι τους συγκίνησε», είπε έκπληκτος ο Κασέφ στο Newsweek, για την ανταπόκριση που έχει ξαφνικά το βίντεο του.

Αν και δεν είναι σίγουρος αν αυτή η ξαφνική δημοτικότητα του πειράματός του οφείλεται στη ρητορική κατά των μειονοτήτων, που πηγάζει από τις αμερικανικές εκλογές, δήλωσε ότι θα ήθελε να πιστεύει ότι αυτή είναι η εξήγηση.

«Ο Τραμπ έχει κάποιες απόψεις για μειονότητες και θρησκείες και δεν πιστεύω ότι ο κόσμος θα έπρεπε να είναι έτσι. Νομίζω ότι το μήνυμά μου είναι πιο ισχυρό τώρα, που αυτός ο άνθρωπος θα γίνει ο πρόεδρος μίας εκ των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου», πρόσθεσε.

Οπως εξήγησε, όταν δημιούργησε το βίντεο δεν σκεφτόταν καν τις ΗΠΑ. Στόχος του ήταν να κάνει τη διαφορά στη χώρα του, τη Δανία, όπου υπήρξε ένα νέο κύμα ισλαμοφοβίας, έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. «Ανθρωποι βρίζονταν στο ίντερνετ και φοβούνταν περισσότερο ο ένας τον άλλον. Ηθελα να τους δείξω ότι είμαι μουσουλμάνος αλλά η επίθεση δεν έχει καμία σχέση με εμένα, ότι δεν μου διδάσκει κάτι τέτοιο η θρησκεία μου. Ήθελα να μοιράσω αγάπη», δήλωσε ακόμη.

Όσο για το αν ο ίδιος θα αγκάλιαζε τον Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε χωρίς δισταγμό καταφατικά. «Θα μου άρεσε να τον αγκαλιάσω. Μακάρι να αγαπούσε τους πάντες, ανεξάρτητα από τη φυλή ή τη θρησκεία», κατέληξε.
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdjsamyirssak%2Fvideos%2F1187966904681127%2F&show_text=0&width=400

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ