Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε μελέτη αποκατάστασης του «Κόκκινου σπιτιού»

Ομόφωνη απόφαση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων.

Την αποκατάσταση του εμβληματικού «Κόκκινου σπιτιού» στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) σε...πρόσφατη συνεδρίασή του.

Το Μέγαρο Λόγγου, όπως ονομάζεται, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα εκλεκτικισμού του μεσοπολέμου, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1920, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Λ. Τζενάρι. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την κατασκευή του ισογείου και δύο ορόφων, ωστόσο έπειτα από απόφαση του ιδιοκτήτη Γρηγόρη Λόγγου, προστέθηκε και τρίτος όροφος, που έδωσε τη σημερινή μορφή στο κτήριο.

Το «Κόκκινο σπίτι» αγόρασε πρόσφατα ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη, προκειμένου να στεγάσει τα γραφεία του. Ο όμιλος κατέθεσε στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου και του ζωγραφικού διακόσμου του. Η μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου προβλέπει τη διατήρηση των δομικών και μορφολογικών στοιχείων του κτηρίου και κάνει ελάχιστες τροποποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμισή του.

Ως προς τη μελέτη συντήρησης, προτείνονται επεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων (αποκολλήσεις, απώλειες ζωγραφικών τμημάτων και αποσαρθρώσεις), όπως στερέωση, αισθητική αποκατάσταση και καθαρισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ