Ο ελληνικός στρατός αποφάσισε να διαθέσει drones για κάθε άρμα μάχης, οβιδοβόλο και μεμονωμένα τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και για ομάδες πεζικού.
Προβλέπεται ότι κάθε στρατιωτικό σύστημα θα έχει το δικό του σύστημα αναγνώρισης, το οποίο στη συνέχεια θα ενσωματωθεί σε ένα κοινό δίκτυο για τη διευκόλυνση της διοίκησης, του ελέγχου και της υποστήριξης πυρών.
Στην πρώτη φάση, διατέθηκαν drones και ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση για άρματα μάχης Leopard και οβιδοβόλα Pzh 2000. Τώρα προχωρούν και σε άλλες μονάδες.
Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ενσωμάτωση των στρατευμάτων της στον πόλεμο με drones και προσελκύει έμπειρο προσωπικό από την Ουκρανία για παραγωγή και τακτικό σχεδιασμό τους, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.
Υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία κέντρων παραγωγής FPV drones επίθεσης και αναγνώρισης, καθώς και υπόγειες εγκαταστάσεις παραγωγής περιπλανώμενων πυρομαχικών στις κεντρικές περιοχές της χώρας.
Η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο προσαρμόστηκε στην νέα αντίληψη του μη επανδρωμένου πολέμου και αυτή η στρατιωτική προετοιμασία υποδηλώνει σοβαρές σοβαρές προετοιμασίες για κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο στο Αιγαίο.
Ο ελληνικός στρατός διαθέτει ήδη drones και συνεχίζει να ενισχύει το οπλοστάσιό του με νέα, προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως τα ελληνικά «καμικάζι» drones και τα αμερικανικά MQ-35A V-BAT, τα οποία θα του επιτρέπουν επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα. Η Ελλάδα αναπτύσσει επίσης δικά της drones μέσω του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογικής ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ).
Τα νέα drones διαθέτουν ηλεκτρο-οπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες που επιτρέπουν επιχειρήσεις και τη νύχτα, καθώς και δυνατότητες μεταφοράς, μάχης και διασύνδεσης στο πεδίο της μάχης.
Η απόκτηση αυτών των προηγμένων συστημάτων σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον ελληνικό στρατό, με την ενσωμάτωσή τους στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γίνονται επιδείξεις τεχνολογικών δυνατοτήτων, όπως η παρουσίαση φορητών anti-drone συστημάτων και drone σε εκθέσεις, όπως η 89η ΔΕΘ.
Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, (ΓΕΣ), από ότι όλα δείχνουν έχει ενσκήψει σε νέες τεχνολογίες που αφορούν την συμμετοχή drones σε επίθεση Πεζικού για παράδειγμα, στην μεταφορά από χερσαία μη επανδρωμένα οχήματα πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμέτρων σε εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Πρόκειται ουσιαστικά για την εισαγωγή ενός νέου δόγματος, όπως αυτό εξελίσσεται πλέον, αυτό της χρήσης φονικών και μη, μη επανδρωμένων συστημάτων και στις Τρεις διαστάσεις ( αέρα, έδαφος, θάλασσα).
Η Ουκρανία μας διδάσκει καθημερινά, ότι η χρήση εναέριων drone-αυτοκτονίας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των ειδών των επιχειρήσεων, στις οποίες στοχοποιούνται από αεροδρόμια και αεροσκάφη, έως άρματα μάχης και πανάκριβα αντιπυραυλικά συστήματα.
Ο ελληνικός στρατός φυσικά δεν πρόκειται να πολεμήσει στο ουκρανικό έδαφος, αλλά έχει να αντιμετωπίσει μια επεκτατική χώρα σαν την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να προκαλεί σε Αιγαίο, νησιά και Έβρο.
Η τουρκική πολεμική μηχανή ετοιμάζει πυρετωδώς εδώ και δύο -τρία χρόνια μια μεγάλη ποσότητα μη επανδρωμένων φονικών οπλικών συστημάτων, τα οποία θα διαδραματίσουν τον ρόλο των ατάκτων του πρώτου κύματος, σε οποιαδήποτε μελλοντική ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.