Στρατός Ξηράς

Μπαίνουμε σε νέο δόγμα- Δοκιμή drones και νέων οπλικών συστημάτων στην στρατιωτική άσκηση στην Ξάνθη που θυμίζουν ουκρανικό πόλεμο (Βίντεο)

Την 04 Iουνίου 2025, περατώθηκε η τακτικής άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) “IMMEDIATE RESPONSE – 25″ (IR25), μέρος της ευρύτερης άσκησης «DEFENDER EUROPE” – 25 (DE25).

 

Είδαμε βίντεο και φωτογραφίες της ασκήσεως σχετικά με το πρακτικό κομμάτι αυτής της δραστηριότητας, στην οποία όμως σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο και την Καθημερινή, είχαμε παράλληλη παρουσίαση-δοκιμή νέων οπλικών συστημάτων του ελληνικού Στρατού, που θυμίζουν Ουκρανία.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος αναφέρει ότι “ολοκληρώθηκε η άσκηση του ΝΑΤΟ Immediate Response ’25 στο Πετροχώρι Ξάνθης και για πρώτη φορά το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ προχώρησαν σε μια κίνηση με σκοπό την επίδειξη προϊόντων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. 

Έγινε επίδειξη υβριδικής γεννήτριας (Intracom Defense), του UAV Atlas 8 συλλογής πληροφοριών και μεταφοράς φορτίων (ALTUS LSA), του πυροβόλου 20 χιλ. που έχει τοποθετηθεί σε τεθωρακισμένο όχημα Μ-1113 (Mengia AE), των UAV Ares και Sarisa II (Sas Technology), φορητών συστημάτων ανίχνευσης UAVs (Elmon SA), συστήματος επιτήρησης μεγάλων περιοχών (Delian Alliance) και ρομποτικής πλατφόρμας (Soukos Group)”.

Έγινε βάσει φωτογραφιών και παρουσίαση UGV, ενός μη επανδρωμένου χερσαίου οχήματος για πρώτη φορά σε στρατιωτική άσκηση, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω συστήματα για λογαριασμό του ελληνικού Στρατού.

Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, (ΓΕΣ), από ότι όλα δείχνουν έχει ενσκήψει σε νέες τεχνολογίες που αφορούν την συμμετοχή drones  σε επίθεση Πεζικού για παράδειγμα, στην μεταφορά από χερσαία μη επανδρωμένα οχήματα πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμέτρων σε εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εισαγωγή ενός νέου δόγματος, όπως αυτό εξελίσσεται πλέον, αυτό της χρήσης φονικών και μη,  μη επανδρωμένων συστημάτων και στις Τρεις διαστάσεις ( αέρα, έδαφος, θάλασσα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουκρανία μας διδάσκει καθημερινά, ότι η χρήση εναέριων drone-αυτοκτονίας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των ειδών των επιχειρήσεων, στις οποίες στοχοποιούνται από αεροδρόμια και αεροσκάφη, έως άρματα μάχης και πανάκριβα αντιπυραυλικά συστήματα.

Ο ελληνικός στρατός φυσικά δεν πρόκειται να πολεμήσει στο ουκρανικό έδαφος, αλλά έχει να αντιμετωπίσει μια επεκτατική χώρα σαν την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να προκαλεί σε Αιγαίο, νησιά και Έβρο.

Η τουρκική πολεμική μηχανή ετοιμάζει πυρετωδώς εδώ και δύο -τρία χρόνια μια μεγάλη ποσότητα μη επανδρωμένων φονικών οπλικών συστημάτων, τα οποία θα διαδραματίσουν τον ρόλο των ατάκτων του πρώτου κύματος, σε οποιαδήποτε μελλοντική ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Το τουρκικό Γενικό επιτελείο, έχει στρατιωτικά σχέδια με την χρήση εναερίων και θαλάσσιων drones, για κυκλώσει και απομονώσει για παράδειγμα ελληνικές μικρονήσους, ή μεγαλύτερα νησιά, από την μεταφορά δυνάμεων από την ενδοχώρα.

Υπάρχουν σαφώς τουρκικά ναυτικά σχέδια σε  για επίθεση “κοπαδιών”  θαλασσίων drones κατά ελληνικών μονάδων επιφανείας, με στόχο τον κορεσμό των οπλικών συστημάτων μας.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε προσπάθεια για την απόκτηση επιθετικών μη επανδρωμένων συστημάτων και συστημάτων για αντίμετρα, είναι μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση για ολόκληρες τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.                   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Αποσυνδέστε αμέσως το Wi-Fi" Τι τρομερό διαπίστωσαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατά την επίθεση κατά των στρατιωτικών αεροδρομίων

Ποιες διαπιστώσεις και τρομερά συμπεράσματα αφορούν σαφώς την ελληνική πολεμική μηχανή σε περίπτωση ελληνοτουρκικής...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή του Βορονέζ προκάλεσε σοβαρές ζημιές -Πεσκόφ: Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει με πάταγο στο Κίεβο

Ρώσος Στρατηγός Karakaev: «Ο Oreshnik μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στην Ευρώπη»- Η Ρωσία είναι έτοιμη. Τα αντίποινα...