Η απόκτηση 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk κόστισε στην Ελλάδα περίπου 1 δισεκατομμύριο 149 εκατομμύρια ευρώ. Η πληρωμή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός 7 ετών.
Το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση 35 νέων αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων UH-60M "Black Hawk" από τη Διοίκηση της Αεροπορίας στρατού , αναφέρεται ότι προχωρά χωρίς την παραμικρή απόκλιση και εντός χρονοδιαγράμματος.
Τα πρώτα ελικόπτερα που ανήκουν στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να συναρμολογούνται στη γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τη σχετική διακρατική συμφωνία, θα αρχίσουν να παραδίδονται σε παρτίδες το 2027.
Σύμφωνα με τα σχέδια του ΓΕΣ, μετά την καταστροφή της αεροπορικής βάσης Στεφανοβικίου στην περιοχή Θεσσαλίας λόγω της καταιγίδας «Ντάνιελ», η νέα βάση των ελικοπτέρων Black Hawk φέρεται να είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σέδες στην περιοχή Θέρμης της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις πηγές, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εξετάσεις στην περιοχή και αναφέρεται ότι έχουν διατεθεί οι απαραίτητοι προϋπολογισμοί για την κατασκευή εγκαταστάσεων υποδομής, για τη φιλοξενία και συντήρηση των ελικοπτέρων και για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού.
Το 2026, μια βασική ομάδα έμπειρων και νέων πιλότων και τεχνικών από την Αεροπορία Στρατού θα μεταβεί στις ΗΠΑ και θα εκπαιδευτεί για τα νέα ελικόπτερα.
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στη βάση Fort Novosel στην Αλαμπάμα.
Αυτή η βάση είναι μια από τις μεγαλύτερες βάσεις όπου ο Στρατός των ΗΠΑ λαμβάνει επίσης εκπαίδευση Black Hawk.
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, η επιστροφή του προσωπικού στην Ελλάδα θα συμπέσει με την παράδοση των πρώτων ελικοπτέρων. Έτσι, η εκπαίδευση θα συνεχιστεί στο έδαφος με τη βοήθεια προσομοιωτών και στον αέρα με πτήσεις.
Αρχικά, Αμερικανοί εκπαιδευτές θα έρθουν και αυτοί στην Ελλάδα και θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί, για την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων.
Στόχος είναι τα νέα ελικόπτερα να είναι πλήρως λειτουργικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις επείγουσες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η παράδοση των Black Hawk θα συμπέσει με τη σταδιακή απόσυρση της πλειοψηφίας των παλαιότερων ελικοπτέρων UH-1 Huey.
Μόνο ένας μικρός αριθμός θα παραμείνει σε υπηρεσία, ειδικά για αποστολές επιτήρησης.
Τα 35 ελικόπτερα Black Hawk θα παραδοθούν σε διαμόρφωση «Utility», εξοπλισμένα με βασικό εξοπλισμό και εξοπλισμένα με πολυβόλα.
Σε μεταγενέστερο στάδιο, συστήματα αυτοάμυνας θα ενσωματωθούν στα ελικόπτερα.
Τέσσερα ελικόπτερα που διατίθενται για τις ανάγκες του Τμήματος Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) θα είναι εξοπλισμένα με επιπλέον πολυβόλα, θωρακισμένες πλάκες, πυραύλους και πρόσθετους αισθητήρες.
Ωστόσο, η αυξανόμενη χρήση των ελικοπτέρων NH-90 που σταθμεύουν στη βάση των Μεγάρων και το γεγονός ότι αυτά τα ελικόπτερα θεωρούνται ιδανικά για Ειδικές Επιχειρήσεις ενδέχεται να καθυστερήσει τη χρήση των Black Hawk από τις μονάδες του Τμήματος Ειδικού Πολέμου.
Η απόκτηση 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk κόστισε στην Ελλάδα περίπου 1 δισεκατομμύριο 149 εκατομμύρια ευρώ. Η πληρωμή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός 7 ετών. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί το 2031.
Αυτή η ημερομηνία είναι πολύ μετά την ημερομηνία παράδοσης των τελευταίων ελικοπτέρων. Ταυτόχρονα, υπογράφηκε 7ετής συμφωνία συντήρησης και υποστήριξης (FOS) αξίας 125 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο ελληνικός στρατός επέλεξε μία από τις πιο σύγχρονες και ικανότερες εκδόσεις του διάσημου ελικοπτέρου Black Hawk, την αναβαθμισμένη έκδοση UH-60M που ξεκίνησε δοκιμαστικές πτήσεις τον Αύγουστο 2008.
Παράλληλα θα τρέχει και η εκπαίδευση των χειριστών ώστε αρχές του 2029 να ενταχθούν πλήρως στην Αεροπορία Στρατού και να της δώσουν έτσι την δυνατότητα να αποσύρει όλα τους βετεράνους της, δηλαδή τα Χιούι.
Όπως είχε δημοσιεύσει το Πενταπόσταγμα στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ, τα ελικόπτερα θα έρθουν «τουμπανιασμένα» τόσο με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και ασυρμάτους όσο και με οπλικά συστήματα απαραίτητα τόσο για την επιβίωση του ελικοπτέρου σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης όσο και για την εγγύς υποστήριξη στρατιωτών στο έδαφος καθώς τα ελικόπτερα έρχονται και με καλάθους ρουκετών!
Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει τριάντα πέντε (35) ελικόπτερα UH-60M Black Hawk. ογδόντα (80) κινητήρες T700-GE 701D (70 εγκατεστημένοι, 10 ανταλλακτικά). σαράντα τέσσερα (44) AN/AAR-57 Common Missile Warning Systems (CMWS) (35 εγκατεστημένα, 9 ανταλλακτικά).
Ογδόντα πέντε (85) H-764U ενσωματωμένα συστήματα παγκόσμιας θέσης με αδρανειακή πλοήγηση (EGI) και μονάδα κατά της πλαστογράφησης μοναδικής επιλεκτικής διαθεσιμότητας χώρας (SAASM) (ή μελλοντική αντικατάσταση) (70 εγκατεστημένα, 15 ανταλλακτικά). και ογδόντα πέντε (85) AN/ARC-231A VHF/UHF/LOS SATCOM συστήματα. Περιλαμβάνονται επίσης οι δέκτες/πομποί AN/ARC-231 RT-1808A (ή μελλοντική αντικατάσταση). Ασυρμάτους VHF/UHF/LOS SATCOM. APR-39C(V)1/4
Δέκτες προειδοποίησης ραντάρ. Σετ ανίχνευσης λέιζερ AVR-2B. APX-123A Αναμεταδότες αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). Ασυρμάτους υψηλής συχνότητας (HF) ARC-220 με KY-100M. Σταθμοί εδάφους VRC-100; AN/PYQ-10 Simple Key Loaders (SKL). KIV-77 Common IFF Applique Crypto Computers; Συσκευές κρυπτογράφησης COMSEC. AN/ARN-147(V) Ασύρματοι δεκτών πολυκατευθυντικού εύρους πολύ υψηλής συχνότητας (VOR)/Σύστημα προσγείωσης οργάνων (ILS). AN/ARN-149(V) Δέκτες ασυρμάτου χαμηλής συχνότητας (LF)/Αυτόματος ανιχνευτής κατεύθυνσης (ADF).