Στρατός Ξηράς

Η Σαουδική Αραβία θα μας παραχωρήσει δωρεάν ανταλλακτικά για τα επιθετικά Ελικόπτερα Apache;

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα μας παραχωρήσει ανταλλακτικά για τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα Apache με μορφή δωρεάν παραχώρησης από το απόθεμα της.

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν ήδη συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας, ενώ στην χώρα αυτή υπάρχει από το 2021 μία αντιαεροπορική πυροβολαρχία πυραύλων Patriot, για ενίσχυση της σαουδαραβικής αεράμυνας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “ το σαουδαραβικό βασίλειο είναι πρόθυμο να εκτελέσει το ελληνικό αίτημα για την παραχώρηση ανταλλακτικών επιθετικών ελικοπτέρων Apache, μετά την προμήθεια AH-64E νέας κατασκευής και την αναβάθμιση των D στην νεώτερη έκδοση”, αναφέρει ιστοσελίδα.

Η συμφωνία με τα ΗΑΕ από το 2020

Υπενθυμίζουμε επίσης την διακρατική συμφωνία της Ελλάδος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την συντήρηση των πανίσχυρων επιθετικών μας ελικοπτέρων Apache AH-64A+, τα οποία κλείνουν αισίως 25 χρόνια στις τάξεις της Αεροπορίας Στρατού.

Άλλωστε η Αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία από το 2011 έχει ήδη ενημερώσει την ΑΣ ότι πλέον δεν μπορεί να υποστηρίξει τα Apache AH-64A+ αφού πλέον όλο το βάρος έχει πέσει στα εκσυγχρονισμένα AH-64D και E, αναφέρει το newpost.

Τα επιθετικά ελικόπτερα Apache - τα καλύτερα επιθετικά ελικόπτερα στον κόσμο - αποτελούν δίχως άλλο σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο δεν διαθέτουν οι γείτονες Τούρκοι.

Έχουν τρομακτική ισχύ πυρός και τη δυνατότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα εξαπολύοντας με ακρίβεια τόσο τους "φονικούς" Hellfire σε εχθρικά άρματα μάχης όσο και ρουκέτες σε στόχους με μικρή ή ανύπαρκτη θωράκιση.
Special Force! Δημιουργούμε επίλεκτη δύναμη ελικοπτέρων ΑΗ-64Ε Apache ενόψει απειλών της Άγκυρας στα νησιά μας

Ο ελληνικός στρατός  έχει σχέδιο δημιουργίας ικανής δυνάμεως επιθετικών ελικοπτέρων

Κύρια στόχευση είναι η δημιουργία ενός τάγματος ελικοπτέρων με 18 ελικόπτερα ΑΗ-64Ε, που θα αποτελούν την μια δύναμη ελίτ της Αεροπορίας Στρατού, ενώ έτερο τάγμα ελικοπτέρων  θα συνεχίσει να επιχειρεί με 19 ελικόπτερα ΑΗ-64Α, για τα οποία υπάρχει μέριμνα για μαι μικρού τύπου αναβάθμιση των συστημάτων τους.

Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι αυτήν την δύσκολη περίοδο για την χώρα μας, δεν υπάρχουν κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της δυνάμεως των ελικοπτέρων ΑΗ-64Ε Apache, που διαθέτουμε, για αυτό και αναζητούμε ανταλλακτικά από ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία.

Υπάρχει μελέτη του ΓΕΣ από το 2021, η οποία προβλέπει τον εκσυγχρονισμό 9 ελικοπτέρων AH-64D Apache Longbow στην έκδοση Ε, και ταυτόχρονα την προμήθεια από τις ΗΠΑ, 9 ελικοπτέρων ΑΗ-64Ε Apache Guardian.

Δεν είναι μόνο η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό που έχουν άμεσες ανάγκες εκσυγχρονισμού οπλικών συστημάτων, αλλά και η Αεροπορία Στρατού, η οποία σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων θα διαδραματίσει  καίριο ρόλο στο Ανατολικό Αιγαίο.  

Όπως και να έχει η χώρας οφείλει να εξοπλίζεται συνεχώς, αφού οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεφύγει εντελώς με τις δηλώσεις τους και απειλούν ξεκάθαρα ελληνικά νησιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ