Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Αγοράζουμε όπλα αλλά τι κάνουμε για την Παλλαϊκή Άμυνα & την νόμιμη εκπαίδευση πολιτών ενόψει προκλήσεων στην περιοχή μας;

Ο Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (ΣΣΑΕ) διοργανώνει την 3η ημερίδα για την Εφεδρεία, στο πλαίσιο της οποίας τέσσερις εκλεκτοί ομιλητές θα αναφερθούν στο ρόλο της Εφεδρείας, αλλά και στο πλαίσιο γύρω από την Παλλαϊκή Άμυνα.

Στην εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιωνία» του Δήμου Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης (Λ. Καραμανλή 18), την Κυριακή 11/2/2024 στις 17:30, θα αναλυθούν τρομερά ενδιαφέροντα θέματα για τον θεσμό της Εφεδρείας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

    • Σάββας Κολοκούρης
Αντιστράτηγος (ΠΖ/ΚΔ) ε.α.

    • Αϋφαντής Γεώργιος
Πρέσβης ε.τ.

    • Γρίβας Κωνσταντίνος
Δ/ντης Τομέα Ανάλυσης Πολέμου ΣΣΕ.

    • Μαρούπα Ειρήνη
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγο.

Τι συμβαίνει με την Εφεδρεία και την νόμιμη εκπαίδευση πολιτών  

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τουρκικές απειλές και η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με το τι ισχύει νομικά και θεσμικά για την Παλλαϊκή Άμυνα και την νόμιμη εκπαίδευση πολιτών, θα αναλυθούν από ειδικούς.

Κύριος στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών σε περίπτωση ασύμμετρων απειλών και πιθανής πολεμικής σύγκρουσης.

Τι συμβαίνει με την συγκρότηση ταγμάτων Εθνοφυλακής

Συγκρότηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Ειδικής Σύνθεσης σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις του εσωτερικού της χώρας, όπως Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Θήβα, Χαλκίδα, Πάτρα, Τρίπολη, Κόρινθο, Καλαμάτα κ.λπ.

Η πρωτοβουλία βασίζεται στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού σε προσωπικό, όπως προέκυψε κυρίως από τα παρακάτω δεδομένα:

α.    Τα διδάγματα από τις φυσικές καταστροφές που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τους σεισμούς που έπληξαν την Αθήνα το 1999, τις φονικές πυρκαγιές το 2007 στην Πελοπόννησο και το 2018 στο Μάτι, τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τις έντονες χιονοπτώσεις στην Εύβοια το 2017, καθώς και τις μεγάλες πυρκαγιές το 2021 στη Βόρεια Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική, το 2022 στην Αττική και το 2023 στην Αττική, Λουτράκι κ.ά. και τις πρωτοφανείς πλημμύρες το 2023 στη Θεσσαλία.

    β.    Τη διαπίστωση σε διεθνές επίπεδο ότι: πρώτον με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να είναι περισσότερο ακραία και πιο συχνά απ’ ότι στο παρελθόν, προκαλώντας φυσικές καταστροφές, δεύτερον στις φυσικές καταστροφές είναι κρίσιμη η εξασφάλιση επικοινωνιών μεταξύ πολλών εμπλεκομένων φορέων και η επικοινωνιακή υποστήριξη ad hoc ad loc του συντονιστικού κέντρου και τρίτον αυξάνονται οι ανάγκες σε κυβερνοασφάλεια για την προστασία πληροφοριακών συστημάτων από κυβερνοεπιθέσεις και αποκτά μεγαλύτερη σημασία ο κυβερνοπόλεμος με τη διεξαγωγή αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο.

    γ.    Το γεγονός ότι στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις του εσωτερικού της χώρας κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και βρίσκονται οι περισσότερες από τις ζωτικές εγκαταστάσεις και τα κοινωφελή έργα, των οποίων είναι απαραίτητη η εξασφάλιση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) στην περίοδο Ειρήνης, εκτός από την κύρια αποστολή τους, συνδράμουν τον κρατικό μηχανισμό στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς τους.
Καθοριστική είναι η συμβολή του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), ο οποίος αποτελείται από 3 πυλώνες: τον Ενεργό Στρατό, την Εθνοφυλακή και την Εφεδρεία. Όσον αφορά στην Εθνοφυλακή, για τον σκοπό, την οργάνωση και την αποστολή της ορίζονται στο άρθρο 61 του Ν.5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/9.2.2023) [1] τα εξής:

    α.    Στην παρ. 1 ο σκοπός της: «H Εθνοφυλακή, ως οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς, συγκροτείται στην περίοδο ειρήνης για την ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους σε περιόδους ειρήνης, επιστράτευσης (γενικής ή μερικής) και πολέμου.».

    β.    Στην παρ. 2 η οργάνωσή της: «Η Εθνοφυλακή οργανώνεται σε ενεργές και επιστρατευόμενες Μονάδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ειδικές στρατιωτικές και ονομάζονται Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕΘ), με την προσθήκη του ονόματος της περιοχής όπου εδρεύουν.

Τα ΤΕΘ δύναται να περιλαμβάνουν Υπομονάδες και Τμήματα Εθνοφυλακής.».

    γ.    Στις παρ. 3 και 4 η αποστολή της: «3. Αποστολή της Εθνοφυλακής είναι η συμβολή στην άμυνα της χώρας, η ενίσχυση και υποβοήθηση του Στρατού Ξηράς στην εκπλήρωση της αποστολής του, όπως αυτή καθορίζεται στο πλαίσιο της διακλαδικής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σε περιόδους ειρήνης, επιστράτευσης (γενικής ή μερικής) και πολέμου.

4. Οι επιμέρους αποστολές της Εθνοφυλακής, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εκπλήρωσή τους, καθορίζονται στον Στρατιωτικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας της Εθνοφυλακής, στους αντίστοιχους Πίνακες Οργάνωσης και Υλικού, στα σχέδια επιχειρήσεων των κλιμακίων διοίκησης, στα οποία υπάγονται οι Μονάδες Εθνοφυλακής και στις διαταγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού.».

Αυτοτελές Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας

Περιγραφή – Αρμοδιότητες:

1. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, ο συντονισμός της δράσης των οργανικών μονάδων του ΥΠ.ΠΟ.Α σε περίπτωση
πολεμικής σύρραξης.
2. Η διενέργεια σχετικών ασκήσεων προετοιμασίας του προσωπικού.
3. Η συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία.
4. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, ο συντονισμός της δράσης των οργανικών μονάδων του ΥΠ.ΠΟ.Α σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΠΑΛΛΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
 
1.Κατάρτιση , αναμόρφωση-προσαρμογή και υλοποίηση απόρρητων σχεδίων.
2.Κατάρτιση Προϋπολογισμού Αμυντικών Δαπανών για την υλοποίηση των απόρρητων σχεδίων.
3.Παρακολούθηση έλεγχος και έγκριση τον Τοπικών Σχεδίων ΠΣΕΑ
4.Πραγματοποίηση Ασκήσεων ετοιμότητας σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
5.Αναστολές κατάταξης προσωπικού.
6.Εκπαίδευση Υπαλλήλων σε θέματα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.
7.Εξουσιοδοτήσεις Υπαλλήλων για το χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού.
8.Οργάνωση και κινητοποίηση των Πολιτικών Δυνάμεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε καιρό πολέμου
9.Οργάνωση των Δημοσίων Ανεξάρτητων Ιδρυμάτων (Δ.Α.Ι).
 
Τι ισχύει στην χώρα μας για την οπλοχρησία

Στην Ελλάδα υπάρχει συγκεκριμένος νόμος για όπλα, οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία, στον οποίο πρέπει να υπακούμε.

Ο νόμος για την οπλοκατοχή, τροποποιήθηκε μάλιστα πρόσφατα (Ν. 4678/2020). Ο νόμος περί όπλων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ποια είναι όπλα και διευρύνει την έννοια του τι αποτελεί όπλο, συμπεριλαμβάνοντας αντικείμενα που δεν ανήκουν στη τυπική έννοια το όπλου, δηλαδή ενός αντικειμένου που μέσω διαδικασιών πυροδότησης εκτοξεύει σφαίρες με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας τον θάνατο.

Ο νόμος για την οπλοκατοχή λέει ότι κατά γενικό κανόνα η οπλοκατοχή είναι παράνομη και, στις περιπτώσεις οπλοκατοχής, ο κάτοχος θα πρέπει να έχει λάβει σχετική άδεια από την οικεία Αστυνομική Αρχή.

Η άδεια για κατοχή π.χ. κυνηγετικού όπλου δίνεται από την Αστυνομία με μια απλή σχετικά διαδικασία.
Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του μια συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση, μια γνωμάτευση ψυχιάτρου ότι δεν αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και, μετά την αγορά του όπλου, πηγαίνει στην Αστυνομία το όπλο που έχει αγοράσει και το δηλώνει. Αφού η Αστυνομία εξετάσει το ποινικό μητρώο του, του χορηγεί τη σχετική άδεια.

Η ουσία είναι να φτάσουμε κάποια στιγμή κοντά στο επίπεδο των Ισραηλινών που έντυσαν και έστειλαν στην μάχη 200.000 Εφέδρους στην Γάζα μέσα σε 48 ώρες, με τον καθένα να γνωρίζει ακριβώς που πάει και τι πρόκειται να κάνει εκεί. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ