Στρατός Ξηράς

“Τρέχει” για την Ελλάδα το πρόγραμμα Τεθωρακισμένου οχήματος Μάχης της PESCO ενώ η ξεκινά η κατασκευή της πρωτότυπης ευρωπαϊκής Κορβέτας

Το πρόγραμμα κατασκευής Τεθωρακισμένου οχήματος Μάχης πεζικού, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα μαζί με την Σλοβενία   και την Ιταλία, είναι σε πλήρη ισχύ μετά την έγκριση του στις 22 Μαίου του 2023, από την ευρωπαϊκή επιτροπή και αναμένουμε σύντομα να παρουσιαστεί το πρωτότυπο όχημα.

Πρόκειται για ΤΟΜΑ σε Τρεις εκδόσεις / Αμφίβιο Όχημα Εφόδου / Ελαφρύ Τεθωρακισμένο Όχημα (AIFV/AAV/LAV), που ενδιαφέρουν τρομερά το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, που θέλει να αντικαταστήσει τα πανάρχαια Μ-113 Α2.

Τα οχήματα θα βασίζονται σε μια κοινή πλατφόρμα και θα υποστηρίζουν ελιγμούς γρήγορης ανάπτυξης, αναγνώρισης, υποστήριξης μάχης, υποστήριξης υλικοτεχνικής υποστήριξης, διοίκησης και ελέγχου και ιατρικής υποστήριξης. Αυτά τα νέα οχήματα θα ενισχύσουν επίσης την ΕΕ CSPD διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών στρατών.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν πλέον επιτακτικά την ανάγκη για ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων, τις επιλογές αλλά και τη δράση. Ως Ευρωπαίοι, ως ευρωπαϊκά κράτη, πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΤΟΜΑ που ετοιμάζει η μόνιμη επιτροπή άμυνας της ΕΕ, θα είναι τεχνολογικά αρτιότερο και σύγχρονο όχι μόνο από τα τουρκικά αντίστοιχα , αλλά από κάθε χερσαία πλατφόρμα μάχης που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή.


Ξεκινά η κατασκευή της πρωτότυπης Κορβέτας από την PESCO

Σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκαν και δόθηκαν τα πρώτα 200 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση από της ΕΕ για κατασκευή της πρωτότυπης κορβέτας EPC, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Η European Patrol Corvette θα πλέει στην Μεσόγειο γύρω στο τέλος της δεκαετίας.

Με μήκος 110 μέτρα και εκτόπισμα έως 3.300 τόνους, η European Patrol Corvette διαφημίζεται ως ένα πραγματικό ναυτικό επίτευγμα για την ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση, με τη Δανία και τη Νορβηγία να εντάσσονται στα αρχικά μέλη πέρυσι.

Αυτό το πλοίο θα μπορούσε να τεθεί σε υπηρεσία μόλις το 2026, τέσσερα χρόνια πριν από την κορβέτα της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Ισπανία αναμένεται να παραγγείλουν έξι κορβέτες και η Ελλάδα Τρεις.

Με μέγιστο μήκος τα 110 μέτρα, εκτόπισμα 3.300 τόνων, δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρου και οπλισμό αποτελούμενο από σύστημα καθέτου εκτοξεύσεως βλημάτων επιφανείας – αέρος, αυτή η νέου τύπου  ευρωπαϊκή Κορβέτα, θα αποτελέσει το “κλειδί” των εξελίξεων στο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο, αυτές οι Κορβέτες θα μπορούν  να εκτελούν κατά κανόνα αποστολές στα βαθιά ύδατα της Α.Μεσογείου, εκεί που θα υπάρχει πιθανόν ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, τον οποίο ήδη οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους μαζί με τους ισλαμιστές τρομοκράτες που πατρονάρουν.

Οι εκδόσεις των Κορβετών της ΕΕ θα είναι οι εξής:

Α. Η έκδοση για αποστολές ναυτικής περιπολίας που στοχεύει να ικανοποιήσει τις ιταλικές και ισπανικές απαιτήσεις.
Β. Η έκδοση μεγάλης εμβέλειας για τη Γαλλία, η οποία επιζητά και μεγάλη ταχύτητα του πλοίου.

Γ. Την έκδοση μάχης αποκλειστικά για την Ελλάδα, η οποία θα διαθέτει δυνατότητα ευέλικτης αρθρωτής θωράκισης με σκοπό την προσαρμογή σε νέους όρους, σε ότι αφορά τις ναυτικές πλατφόρμες και τα συστημάτων μάχης.

Με Τέσσερις  νέες κορβέτες αυτού του τύπου στην δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, εξοπλισμένες με αντι-πλοϊκούς και πυραύλους επιφανείας αέρος και μεγάλη ιπποδύναμη, θα έχουμε την δυνατότητα κυριαρχίας έναντι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε  τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Α.Μεσόγειο  “απελευθερώνοντας” τις νέες γαλλικές Φρεγάτες για στρατηγικού τύπου αποστολές οπουδήποτε.

Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Προκειμένου να υπάρξει  ένα επιπλέον κίνητρο αγοράς από χώρες της ΕΕ , Ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων, η Γαλλία ως ηγέτιδα στρατιωτική και μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ, εκπόνησε σχέδιο που θα επεκτείνει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επιτρέποντάς της να χρηματοδοτήσει αμυντικά έργα, όπως η αγορά οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών προμηθειών, στο οποίο συναίνεσε και το Βερολίνο.

Μετά την Γερμανική συναίνεση, η Ελλάδα είναι κοντά στην  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που θα επεκτείνει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επιτρέποντάς της να χρηματοδοτήσει αμυντικά έργα, όπως η αγορά οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών προμηθειών. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...