Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνικός ουλαμός Leopard-2HEL και ελικόπτερα AH-64A+ στην Βουλγαρία στην άσκηση Defender-23 υλοποιεί πολεμικά σενάρια με το βλέμμα στην Ουκρανία

Ελληνικά άρματα μάχης Leopard-2HEL, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συμμετέχουν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στο πεδίο βολής του Νόβο Σέλο στην Βουλγαρία.

Πρόκειται για ελληνική δύναμη που προέρχεται από την 22α Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Ξάνθη, και αποτελείται από ουλαμό Τεσσάρων αρμάτων αυτού του τύπου, η οποία συμμετέχει στην άσκηση του ΝΑΤΟ Defender-23, με την συμμετοχή Αμερικανών, Ιταλών Βουλγάρων και άλλων χωρών της συμμαχίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα  AH-64A+ Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων, συμμετείχαν στην ίδια άσκηση.

Χθες ήταν η τελική φάση της ασκήσεως του ΝΑΤΟ σε βουλγαρικό έδαφος στο βουλγαρικό πεδίο βολής, παρουσία του Βούλγαρου προέδρου Ρ.Ράντεφ και του Βούλγαρου Α/ΓΕΕΔ Ναυάρχου Ευθίμωφ.

Στόχος είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας, η προσφορά μιας ευκαιρίας εκπαίδευσης στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.
Επίσης μέσω της ασκήσεως η συμμαχία θέλει να επιδείξει την ευελιξία και αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, να ενισχύσει τη συνολική στάση αποτροπής στον εναέριο τομέα σύμφωνα με την Αντίληψη του ΝΑΤΟ για την Αποτροπή και την Άμυνα του Ευρω-Ατλαντικού Χώρου (DDA).

Η πρόθεση του ΝΑΤΟ να δεχθεί την Ουκρανία στην συμμαχία με διαδικασία Fast Track, σύμφωνα με τον ΓΓ Γ.Στόλτεμπεργκ ίσως λέμε να είναι το σημείο καμπής, για ραγδαίες στρατιωτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, με σενάρια που ούτε να τα αναφέρουμε δεν μπορούμε για την Ευρώπη.    

Η τελική φάση της ασκήσεως «Defender-23» με πραγματικά πυρά υλοποιήθηκε στο πεδίο βολής Novo Selo, ενημερώνει το κέντρο Τύπου του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ και ο ΑΓΕΕΔ Ναύαρχος Εμίλ Εφτίμοφ.

Η «Defender Shield-23» αποτελεί μέρος της πολυεθνικής άσκησης μεγάλης κλίμακας Defender Europe 23.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, συμμετείχαν περισσότεροι από 400 Βούλγαροι στρατιωτικοί, αναπτύχθηκε πολυεθνική ομάδα μάχης η οποία συμπεριλάμβανε ένα ελληνικό ουλαμό αρμάτων μάχης, ένα μηχανοποιημένο τάγμα, μια αυτοκινούμενη μοίρα πυροβολικού και μονάδες ΑΡΒΧΠ πολέμου τον βουλγαρικό στρατός, σχηματισμούς από τις χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ, έναν ιταλικό σχηματισμό από την Πολυεθνική Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στην Βουλγαρία, καθώς και αεροσκάφη από την Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία.

Ο κύριος στόχος της ασκήσεως του ΝΑΤΟ σε βουλγαρικό έδαφος είναι να αυξήσει την προετοιμασία των συμμετεχόντων σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή αμυντικών επιχειρήσεων.
Ένα ακόμη κομμάτι της πολεμικής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ είναι  η «Air Defender 2023», που είναι η μεγαλύτερη αεροπορική στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό θα λάβουν μέρος 22 χώρες με περισσότερα από 200 αεροσκάφη 23 διαφορετικών τύπων. Περίπου 100 αεροσκάφη θα έρθουν από τις ΗΠΑ, με περίπου 10.000 στρατιώτες να αναμένεται να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της συμμαχίας, η άσκηση θα είναι μια γενική «ομπρέλα» για τον συντονισμό και την ευθυγράμμιση της Γερμανικής Πολυεθνικής Αεροπορικής Ομάδας (MAGEKS) με πιθανές συνεισφορές από τις ΗΠΑ και άλλες προσπάθειες του ΝΑΤΟ.  

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία και οι χώρες που θα συμμετέχουν είναι Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία, Ισπανία, Τσεχία, Τουρκία, Ουγγαρία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...