Στρατός Ξηράς

Δοκιμάστηκαν στη Ρόδο οι αναβαθμισμένες ρουκέτες RM70-Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου M1117 (Βίντεο)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ασκήσεις «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» και «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ – 22», ως ύστατη απάντηση στις τουρκικές απειλές και τα περί αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, με σημαντικές στρατιωτικές εξελίξεις και αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων να επιδεικνύονται επί του πεδίου.

Με το Πολεμικό Ναυτικό ανεπτυγμένο σε όλο το Αρχιπέλαγος, με πλοία και υποβρύχια σε όλα τα «καυτά» σημεία στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ», τον Στρατό Ξηράς να ανοίγει πυρ σε απόρθητα φρούρια των Δωδεκανήσων, τις βαρύτατα οπλισμένες Ρόδο και Μυτιλήνη για τις απαιτητικές ασκήσεις «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» και «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ – 22» και την Πολεμική Αεροπορία να συνδράμει από αέρος κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν δυναμικές απαντήσεις στις προκλήσεις της Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ», πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής Κατταβιάς στη Ρόδο παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και του Α/ΓΕΣ, Χαράλαμπου Λαλούση, όπως αναφέρει το Newsbomb.

Σύμφωνα με τον έγκριτο λογαριασμό αμυντικού περιεχομένου στο Twitter, e-Αmyna, παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου Τροχοφόρου Τεθωρακισμένου Οχήματος Αναγνώρισης M1117 της 95 ΑΔΤΕ έγινε μετά τη διεξαγωγή της άσκησης ΚΟΛΟΣΣΟΣ στη Ρόδο.

Επιπλέον, εκτοξεύτηκαν 80 ρουκέτες από 2 συστήματα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM70 για την εξάλειψη εχθρικού προγεφυρώματος στην ίδια άσκηση. Με την αναβάθμιση των ρουκετών διπλασιάζεται η ακτίνα δράσης από 20 σε 40χλμ., βελτιώνοντας την επιβιωσιμότητα των ΠΕΠ.

Η άσκηση ήταν προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις που απορρέουν από τα θέατρα επιχειρήσεων, και φυσικά έγινε με φόντο τις πρακτικές της Άγκυρας που απειλεί με εισβολή και εμπόλεμη σύρραξη την Ελλάδα.

Η στρατιωτική ηγεσία, άλλωστε, έχει ζητήσει απόλυτη ετοιμότητα κάθε στιγμή, δυνατότητα άμεσης αντίδρασης μέρα και νύχτα και καθοριστικά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις ώστε να μην έχουν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Για τον λόγο αυτό, το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ, το ΓΕΣ και το ΓΕΑ σχεδίασαν τρεις εξαιρετικά απαιτητικές εθνικές ασκήσεις, που επιβεβαιώνουν στην πράξη το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης ο εχθρικός αποβατικός στόλος έπλεε ανατολικά της Ρόδου ενώ το σύνολο των μονάδων – ανεξάρτητων υποομάδων της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής ανέφερε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου άμυνας.

Ο εχθρός από τις πρώτες πρωινές ώρες της 2 Δεκεμβρίου επιχείρησε αποβατική ενέργεια στη νότια Ρόδο. Μετά από σκληρό και εναλλασσόμενο αγώνα κατάφερε να δημιουργήσει προγεφύρωμα στην ακτή Ξηρόκαμπο με εισχωρήσασα δύναμη ένα αποβατικό τάγμα και αναχαιτίζεται με δυσκολία από τη Μονάδα που αμύνεται στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Μεραρχία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση διέταξε την αμυνόμενη μονάδα να απαγκιστρωθεί από την αμυντική της τοποθεσία και να επιβραδύνει τον εχθρό μέχρι τη γραμμή αναχαίτισης της Μεραρχίας. Παράλληλα διέταξε την εφεδρεία της να προωθήσει από το χώρο τελικού προορισμού που βρισκόταν σε περιοχή πλησίον αυτής όπου δημιουργήθηκε το προγεφύρωμα με ετοιμότητα εκτέλεσης αντεπίθεσης για την καταστροφή του εχθρού και την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους.

Ο καταιγισμός πυρών από πυροβολικο, μαχητικά και ελικόπτερα αναγκάζει τον εχθρό σε οπισθοχώρηση, με τις ελληνικές δυνάμεις να εξαπολύουν πλέον αντεπίθεση με πυρά όλμων και πυροβόλων, ενώ τα άρματα προελαύνουν στην περιοχή. Το εθνικό έδαφος αποκαθίσταται πλήρως.

Τόσο η άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ ‘22» όσο και η άσκηση «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ – Νυχτερινή Αστραπή» που εκτελέστηκε, και μάλιστα νύχτα, αποτελούν την απόδειξη στους γείτονες που απειλούν ότι θα έρθουν νύχτα, πως ο Ελληνικός Στρατός θα πολεμήσει με φως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...