Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Αναζητούνται κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των τυφεκίων G3 A3, ενώ έρχεται η αγορά 1000 πολυβόλων minimi για το Στρατό

Ήξεις αφήξεις έχουμε στο θέμα του εκσυγχρονισμού των τυφεκίων G3A3, (γερμανικής προέλευσης που κατασκευάστηκαν τα ΕΑΣ του Αιγίου), από τον υπουργό Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλο, αφού ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν έχει κοστολογηθεί για να εγκριθεί στην συνέχεια για εκτέλεση.

Παράλληλα έγινε γνωστή η διαδικασία για την δημιουργία σύμβασης για την αγορά 1000 πολυβόλων minimi από τα ΕΑΣ , με παράληλη συναρμολόγηση τους στα ΕΑΣ.    

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές τηςκοινοποίησης, με θέμα «Εργοστάσιο ΕΑΣ Αιγίου», αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Τα προγράμματα προμηθειών που δύναται να ανατεθούν στην ΕΑΣ ΑΒΕΕ,κατά το τρέχον έτος, είναι το πρόγραμμα «Υποστήριξης Φορητού Οπλισμού», ύψους 514.510€, καθώς και το πρόγραμμα «Μετατροπής 500 Πολυβόλων 0,50" Μηχανικής

Πυροδότησης σε Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ)», ύψους 2.132.500€.

Επίσης, αναφορικά με το πρόγραμμα του εθνικού τυφεκίου, στην παρούσα φάση εξετάζονται αρμοδίως τα αποτελέσματα της διεξαχθείσας, από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το συγκεκριμένο

πρόγραμμα θα δρομολογηθεί εν ευθέτω χρόνω, καθότι εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό της αναβάθμισης των εξοπλιστικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Περαιτέρω, όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των τυφεκίων G3 εντός του 2022, σας γνωρίζουμε ότι, επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση μελέτης για την βελτίωση του υφιστάμενου τυφεκίου G3 από τα αρμόδια Συμβούλια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 76 του ν.3883/10 (Α’ 167), όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 146 του ν.4782/21 (Α’ 36).

Κατόπιν έγκρισης της εν λόγω μελέτης, θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση αντίστοιχου προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα χρηματοδότησής του.

Επιπλέον, για την προμήθεια 1.000 Ελαφρών Πολυβόλων Minimi, ύψους10.917.950€, έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες από τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό-2- διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος μέσω της ΕΑΣ ΑΒΕΕ, η συμβασιοποίηση του οποίου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός του 2023.

Συναφώς, επισημαίνεται ότι το ΓΕΣ προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες για την απόκτηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αμυντικού εξοπλισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες επιχειρησιακές του απαιτήσεις και τα εκάστοτε οικονομικά δεδομένα.

Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι για την παρούσα Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα ΕΑΣ αποτελούν σημαντικό πυλώνα προμήθειας αμυντικού υλικού και ως εκ τούτου αποτελεί πάγια βούληση της η διατήρηση των ΕΑΣ σε παραγωγική λειτουργία".

Ο ελληνικός στρατός έχει μέγιστη ανάγκη από ένα σύγχρονο αυτόματο τυφέκιο μάχης, το οποίο θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, από ελληνικά χέρια εξ’ ολοκλήρου, με την συμμετοχή ελληνικών εταιρειών του ιδωτικού τομέα σε συνεργασία με τα ΕΑΣ.

Η απόφαση για εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος εξοπλισμού των τυφεκίων G3A3-Α4, είναι μια λύση που δώσει παράταση ζωής στο θέμα, αλλά σε πολύ λίγα χρόνια θα κληθούμε να αγοράσουμε πανάκριβα πιθανόν νέο αυτόματο τυφέκιο.

Πρόκειται για μείζων πρόγραμμα, αυτό που αφορά το αυτόματο τυφέκιο του ελληνικού στρατού, κάτι που αποδυκνύει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και άλλες πολεμικές συγκρούσεις.         

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται