Στρατός Ξηράς

Τρίκαλα: Ποιος είναι ο νέος διοικητής της ΣΜΥ - Το στρατιωτικό βιογραφικό του

Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Σαράντη Τυλιγαδά, που γεννήθηκε στο Τρίκερι Noτίου Πηλίου και αποτελεί το καμάρι των συμπατριωτών του. Αξιωματικός καριέρας, είχε διαπρέψει ως «κομάντο» παλαιότερα στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο Στρατόπεδο Γεωργούλα.

Τα τελευταία χρόνια έχει τον πρώτο λόγο στο σύμπλεγμα των νησιών Καστελόριζου, Ρω – Στρογγύλης, επικεφαλής «φύλακας φρουρός» των θαλάσσιων συνόρων μας.

Η πορεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι σήμερα έχει γραφτεί με «χρυσά γράμματα»

Μόλις πριν από δύο χρόνια, με κίνδυνο της ζωής του και με ηρωικό τρόπο, διέσωσε τους πιλότους στρατιωτικού ελικοπτέρου «Απάτσι» από βέβαιο θάνατο, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν έχασε την ισχύ του και έπεσε στη θάλασσα, την ώρα που λίγα μέτρα από την ακτή βρισκόταν σε εξέλιξη η στρατιωτική άσκηση «ΣΑΡΙΣΑ 2016» με τη συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων, στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Ορφανός στη Χαλκιδική.

Η περιγραφή εκείνου του συμβάντος και η ηρωική παρέμβαση του Βολιώτη συνταγματάρχη Σαράντη Τυλιγαδά στο γνωστό στρατιωτικό site onalert.gr είναι χαρακτηριστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η ισχύς του ελικοπτέρου έπεσε. Οι πιλότοι προσπάθησαν μάταια να το επαναφέρουν. Αναγκαστικά, μέσα σε δευτερόλεπτα έγινε πρόσκρουση. Το ελικόπτερο “έσκασε” λίγα μόλις μέτρα από την ακτή όπου βρίσκονταν στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων που λάμβαναν μέρος στην άσκηση ΣΑΡΙΣΑ 2016. Οι καταδρομείς παρακολουθούσαν άναυδοι από την ακτή την τρελή πορεία του ελικοπτέρου μέχρι τη στιγμή που το είδαν να πέφτει. Οι χτύποι της καρδιά τους ανέβηκαν. Δεν στάθηκαν άπραγοι.

Όπως μπορούσε ο καθένας βουτούσε για να σώσει τους πιλότους που έπεσαν μπροστά στα μάτια τους. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση. Δεν έπρεπε να χαθεί πολύτιμος χρόνος, και το γνώριζαν πολύ καλά.

Με τα πλωτά τους μέσα, αλλά και κολυμπώντας με τα χέρια τους έφτασαν άμεσα στο ελικόπτερο».

Όπως περιγράφει το Onalert.gr, «η φιγούρα που ξεχώρισε ήταν ο συνταγματάρχης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών Σαράντης Τυλιγαδάς που έφθασε άμεσα κοντά στους δυο πιλότους μαζί με την ομάδα του. Οι αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων, κάνουν λόγο για ηρωική προσπάθεια κομάντο της ομάδας που έσωσε τη ζωή των πιλότων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φθάνοντας στο ελικόπτερο διαπίστωσαν ότι ο υπολοχαγός είχε κάποια κατάγματα αλλά είχε ήδη βγει, ενώ ο ταγματάρχης χρειάστηκε τη βοήθειά τους για να εγκαταλείψει το ελικόπτερο, καθώς όλα έδειχναν ότι είχε μπει νερό στους πνεύμονές του.

Αρχικά δεν γνώριζαν πώς θα ανοίξουν την πόρτα για να απελευθερώσουν τον κυβερνήτη. Χρειάστηκε να τους εξηγήσει ο τραυματίας συγκυβερνήτης πώς θα τραβήξουν το μάνταλο και θα ανοίξουν την πόρτα, κάτι που έκαναν άμεσα. Βούτηξαν στη θάλασσα, εντόπισαν το σημείο στο αναποδογυρισμένο ελικόπτερο, απελευθέρωσαν τον κυβερνήτη και τον έβαλαν πάνω στη βάρκα.

Οι καταδρομείς και οι πεζοναύτες που είναι άριστα εκπαιδευμένοι για να προσφέρουν ακόμα και πρώτες βοήθειες εάν χρειαστεί, έπεσαν κυριολεκτικά πάνω του, μέσα στη βάρκα μέχρι να τον μεταφέρουν στη στεριά. Οι πρώτες βοήθειες που του προσέφεραν, του έσωσαν κυριολεκτικά τη ζωή. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...