Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Τύφλα να ΄χει η Αργοναυτική εκστρατεία! Το «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ – 21» προκάλεσε θαυμασμό και τρόμο (Εικόνες & Βίντεο)

Στην πιο ταραγμένη και εύθραυστη περίοδο των ελληνοτουρκικών με συνεχείς απειλές και ρητορική “πολέμου” από την Άγκυρα, ο ελληνικός στρατός κάνει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά, διενεργώντας ασκήσεις ετοιμότητας, για πιθανή δράση αν και όποτε αυτό απαιτηθεί.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις όλων των κλάδων των ενόπλων μας δυνάμεων, σε ξηρά , θάλασσα και αέρα, τηρώντας τις δυνάμεις σε επιφυλακή λόγω των άγνωστων προθέσεων του καθεστώτος Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό , την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ» η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Τάγματος Πεζικού του Γ΄ Σώματος Στρατού/ NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ - 21»/ “GOLDEN FLEECE-21”, με τη συμμετοχή τμημάτων της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΛΑΣΣΩΝ», της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ», της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», Ορεινής Διμοιρίας Πεζικού της Ρουμανίας, Ομάδας Πεζικού των Σκοπίων, καθώς και με τη συμμετοχή παρατηρητών από τη Διοίκηση Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), την Αλβανία, την Ιορδανία και την Κύπρο.

https://www.youtube.com/watch?v=_teOJRjSVTM

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε προκατάληψη Εδαφών Τακτικής Σημασίας (ΕΤΣ) από Αερομεταφερόμενη Διμοιρία Πεζικού με ταυτόχρονη επίθεση Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού, σε συνεργασία με μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα και με την υποστήριξη Πυροβολικού.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ), ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός.

Επίσης, την τελική φάση παρακολούθησαν ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ Συνταγματάρχης Michael Edward Biery, της Ιορδανίας Ταξίαρχος  Imad Mohammad Issa Yacoub και της Ρουμανίας Συνταγματάρχης  Nicolae Florin-Ion Marinescu.

Σκοπιανή και ρουμάνικη ομάδα πεζικού ασκήθηκε μαζί με τον ελληνικό στρατό

Στην ανακοίνωση του γενικού επιτελείου αναφέρθηκε εκτός όλων των άλλων ότι “κατά τη διάρκεια της άσκησης διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας και η ενίσχυση των δεσμών των τμημάτων των συμμετεχουσών χωρών”.

Δεν νομίζουμε ότι οι Σκοπιανοί έχουν ή θα έχουν κανένα “δεσμό” με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ( σε αντίθεση με τους Ρουμάνους για παράδειγμα) ακόμα και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, καθόσον εμφορούνται από το γνωστό εθνικιστικό αφήγημα για το κρατίδιο τους έναντι της Ελλάδος.

Μπορεί η χώρα μας να έχει αναλάβει μέρος της εκπαίδευσης των Σκοπιανών στρατιωτών, αλλά η Τουρκία είναι αυτή που έχει κερδίσει τους Σκοπιανούς επιτελείς, με δωρεές οπλικών συστημάτων στρατιωτικού υλικού, χρημάτων και πολλά άλλα.

Εκτιμάται ότι τόσο οι Σκοπιανοί όσο και οι Αλβανοί έχουν τα δικά τους μόνιμα σχέδια στην περιοχή, και δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την ελληνική στρατιωτική συνδρομή, στην βελτίωση των ικανοτήτων τους εντός ελληνικού εδάφους.

https://www.youtube.com/watch?v=FDFYv4epsHY

Η τουρκική προπαγάνδα έχει διαβρώσει και τα δύο κράτη πολύ βαθιά, για αυτό και οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ειδικά  με τους δύο αυτούς “γείτονες”, παρόλο που “ είμαστε όλοι ΝΑΤΟ”, όπως αναφέρει γνωστό σύνθημα της συμμαχίας.

Εκτιμάται ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια με αλλαγή της εθνικιστικής προπαγάνδας, για να μπορέσουν Σκοπιανοί και Αλβανοί κάποια στιγμή, να γίνουν πιστοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι οποίοι δεν θα δημιουργούν προβλήματα ειδικά με τους "γείτονες" τους και αυτό είναι η ωμή πραγματικότητα.

https://youtu.be/svQGMNlTnoE

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δραματικές εξελίξεις! Εκκενώνεται το Κίεβο ενώ ο ουκρανικός στρατός απέτυχε να σταματήσει ρωσική προέλαση-Ρωσικά T-90M θα επιτεθούν με σύμμαχο τον πάγο

Έτοιμο το τουρανικό τάγμα στην Ουκρανία ενω ετοιμάζεται για θρησκευτικό πόλεμο με Ορθόδοξους Ρώσους και “αποστάτες”...