Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

''Είμαστε έτοιμοι'' - Μήνυμα της ΔΕΠ στους ''απέναντι''

Με σύνθημα «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» στο έμβλημα, η νεοσυσταθείσα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αναλαμβάνει και επισήμως δράση, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Σήμερα στο Αεροδρόμιο Μεγάρων πραγματοποιήθηκε η επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) στο πλαίσιο συγκρότησης και ενεργοποίησης της.

Η πρεμιέρα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έγινε τη τη Δευτέρα (28/06). 

 

Τα σενάρια της επίδειξης  

 

Με φόντο το νησί της Σαλαμίνας, στο ύψωμα κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, οι προσκεκλημένοι της επίδειξης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ρίψεις αλεξιπτωτιστών και ανάπτυξη πλωτών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων με ταυτόχρονη υποστήριξη από αέρος με ρίψη πυρών από μαχητικά αεροσκάφη και μεταφορά προσωπικού με ελικόπτερα Apache και Chinook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολούθως, τα ελικόπτερα Chinook προσέγγισαν τον αεροδιάδρομο για προσγείωση, με κάλυψη από τα ελικόπτερα Apache. Από τα Chinook αποβιβάστηκαν τζιπ και μηχανές των Ενόπλων Δυνάμεων και κατέλαβαν εικονικά τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου. 

 

Ανακατάληψη βραχονησίδας  

 

Ανάμεσα στα σενάρια της επίδειξης της ΔΕΠ περιλήφθηκε, επίσης, και η ανακατάληψη βραχονησίδας.

Για τους σκοπούς της επίδειξης χρησιμοποιήθηκαν τα δυο μικρά νησάκια (το μικρό και το μεγάλο νησί της Πάχης) στον κόλπο της Πάχης, σε πολύ κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο των Μεγάρων. Μικρά σκάφη τύπου Zodiac άνοιξαν το δρόμο για την πλεύση ενός Hovercraft των Ειδικών Δυνάμεων, που μετέφερε προσωπικό για την κατάληψη νησιού.

 


Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Όραμά μας οι Ειδικές Δυνάμεις να επιχειρούν σε κάθε περιβάλλον 


Την ικανοποίησή του για την επιτυχή επίδειξη μέρους των δυνατοτήτων της ΔΕΠ εξέφρασε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Η επίδειξη», είπε, «συνδέεται με το όραμά μας για Ειδικές Δυνάμεις ικανές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις σε κάθε περιβάλλον». 


Συνεχάρη το προσωπικό της ΔΕΠ που συμμετείχε στην επίδειξη στη ζώνη ρίψης αλεξιπτωτιστών Μεγάρων και την ευρύτερη περιοχή της Πάχης, τονίζοντας ότι πέτυχαν να δείξουν «το πλήθος των δυνατοτήτων τους σε υψηλής επικινδυνότητας, πολύπλοκες δραστηριότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εκτελέσατε», συνέχισε, «τις αποστολές με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού» δείχνοντας «απόλυτη αρμονία ανθρώπων, μέσων και μηχανών για την εκπλήρωση αποστολών». Χαρακτήρισε αυτοσκοπό της ΔΕΠ την διακλαδικότητα που – όπως υπογράμμισε – «αναλύεται και αποσκοπεί στην πλήρη εκμετάλλευση των Ειδικών Δυνάμεων».

«Στρατηγικός στόχος», ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, είναι «η επαύξηση του ρόλου των Ειδικών Δυνάμεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας τόνισε ότι η ουσία της ΔΕΠ είναι «η διαλειτουργικότητα και η συνεργασία» μεταξύ των ειδικών δυνάμεων όλων των κλάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι «αξιοποιούνται όλα τα μέσα αέρος, θαλάσσης και ξηράς», ενώ στη ΔΕΠ εντάσσονται οι ειδικές δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, μελών αποστολών διάσωσης, βατραχάνθρωποι και άλλο προσωπικό.
 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ