ΕΠΟΠ
Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Ενισχύονται οι ΕΔ: Έρχονται άμεσα προσλήψεις & Rafale για το 2021 - Σε πλήρη ετοιμότητα απέναντι σε κάθε πρόκληση

Την αναβάθμιση τόσο σε εξοπλιστικά, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού, επιχειρεί η ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου τους τελευταίους μήνες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από μία χρονια, που οι ένοπλες δυνάμεις εν συνόλω, δοκιμάστηκαν και επέτυχαν απέναντι στις προκλήσεις, στόχος του Υπουργείου Άμυνας αλλα και του ΓΕΕΘΑ, είναι να μην χαθεί καθόλου χρόνος για την ενίσχυσή τους,

Οι εντολές των επιτελών είναι από τη μία να αυξηθεί άμεσα ο αριθμός μονίμων αλλά και φαντάρων προκειμένου να αναστραφεί η καθίζηση στον αριθμό του μάχιμου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και να είναι πλήρως στελεχωμένες όλες οι κρίσιμες μονάδες.

https://www.youtube.com/watch?v=RvWOMLmzMvU

Επιπλέον έχει ζητηθεί όσα μέσα και οπλικά συστήματα έχρηζαν επιδιορθώσεων και συντηρήσεων να επανέλθουν άμεσα σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση και βέβαια να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την απόκτηση νέων όπλων και στους τρεις κλάδους.

Σε ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Αμυνας επιχειρούν τους τελευταίους μήνες ολική επαναφορά στο στράτευμα με στόχο ο αριθμός μονίμων και φαντάρων να αυξηθεί και να επανέλθει στα επίπεδα προ εικοσαετίας, αλλά και να ανανεωθεί ηλικιακά. Επιδίωξη είναι οι διαδικασίες πρόσληψης ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών) και ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης) να προχωρήσουν ταχύτατα από τις πρώτες μέρες του 2021.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που αναφέρει ο Μάνος Χαραλαμπάκης για το in.gr, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας άσκησε πιέσεις – επισημαίνοντας το επείγον για την ενίσχυση του στρατεύματος – ούτως ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Κάπως έτσι, με διαδικασίες εξπρές, προ ημερών ανέβηκε το όριο ηλικίας (από 28 ετών σε 31) για τους ΟΒΑ που επιθυμούν να προσληφθούν ως ΕΠΟΠ.

Ο προγραμματισμός είναι μέσα στο 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ (600 ΣΞ, 200 ΠΝ, 200 ΠΑ).

Επιπλέον, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, όπως σας είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες. Ειδικά στον Στρατό Ξηράς το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι σοβαρό, καθώς έχει το περισσότερο προσωπικό και μονάδες.

Η Ελλάδα προχωράει ακόμη, και σε διπλωματική και εξοπλιστική αντεπίθεση, με κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί προ πολλού, ωστόσο, παραμένουν καθοριστικές για τη βελτίωση και ενίσχυση της γεωπολιτικής αξίας της χώρας και τη δύναμης αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες η σύμβαση για την απόκτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των περιβόητων αεροσκαφών Rafale. Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η επεξεργασία της σύμβασης από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια να γίνεται την Πέμπτη, σε μια συνεδρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mετά την ψήφιση της Συμφωνίας από την Βουλή επόμενος σταθμός είναι η επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλί, ώστε να πέσουν οι σχετικές υπογραφές και το πρόγραμμα να αρχίσει να οδεύει προς την πραγματοποίησή του. Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση, η επίσκεψη της κυρίας Παρλί θα πρέπει να αναμένεται τις ημέρες γύρω στις 20 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η οικονομική ευχέρεια στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας, καθώς οι πιστώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα για το 2021 εκτοξεύτηκαν προς τα πάνω κατά 375% και φτάνουν τα 2,52 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργεί προσδοκίες για ανανέωση σε όπλα και μέσα. Η απόκτηση όμως νέων συστημάτων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση ακόμη κι όταν υπάρχει οικονομική άνεση, καθώς πολλές φορές οι διαπραγματεύσεις και οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο στόχος του υπουργείου Αμυνας είναι – σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό – να κινηθούμε «έξυπνα» εκμεταλλευόμενοι και τις ισχυρές συμμαχίες της Αθήνας. Για παράδειγμα, η αγορά νέων φρεγατών (τουλάχιστον τεσσάρων), που τις χρειάζεται οπωσδήποτε ο ελληνικός Στόλος είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

"Fake news" και πάλι από την Άγκυρα

«Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R και του οπλισμού τους αναβλήθηκε», γράφει το savunmasanayist.com.

Οι Τούρκοι αναφέρουν πως η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2020 για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation Rafale F3R, με βάση τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF), συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως «η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που καλύπτει τις εν λόγω αγορές αναβλήθηκε για άγνωστο λόγο».

«Έχει ανακοινωθεί ότι η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Rafale, υλικοτεχνικής υποστήριξης και πυρομαχικών για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θα υπογραφεί το αργότερο έως τις 20 Ιανουαρίου 2021», καταλήγουν οι Τούρκοι.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ