θητεία
Στρατός Ξηράς

Δωδεκάμηνη θητεία: Πώς το αξιολογούν δύο εν αποστρατεία Πτέραρχοι

Οι Πτέραρχοι εν αποστρατεία Ευάγγελος Γεωργούσης και Παύλος Χρήστου μιλούν στο Sputnik για την προαναγγελία του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, σχετικά με την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες για τον Στρατό Ξηράς.

Μεγάλες αλλαγές σε όσους θα υπηρετήσουν στον Στρατό Ξηράς προανήγγειλε ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες. Οι Πτέραρχοι εν αποστρατεία Ευάγγελος Γεωργούσης και Παύλος Χρήστου κλήθηκαν να σχολιάσουν την αλλαγή και κατά πόσον αυτή καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και οι δύο θεωρούν πως είναι ανάγκη να αυξηθεί η θητεία για να ενισχυθεί και το προσωπικό του Στρατού Ξηράς ώστε να καλύψει κρίσιμες περιοχές καθώς και να επιλυθούν προβλήματα επάνδρωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και προβλήματα σε ακριτικές περιοχές, όπως είναι -σύμφωνα με τον κ. Χρήστου- «ο Έβρος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Δεν αρκεί όμως ο επαγγελματικός στρατός για την κάλυψη των αναγκών;

«Ο επαγγελματικός στρατός καλός είναι, αλλά δεν καλύπτει τα πάντα και επομένως μια χώρα που έχει και οικονομικά θέματα, καλό είναι να βλέπει και λίγο τη θητεία» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργούσης.

Άλλωστε, πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι και η υπογεννητικότητα που οδηγεί σε κενά στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Επομένως, η αύξηση της θητείας «καθίσταται κρίσιμη» όταν υπάρχει και συγκεκριμένη απειλή, σημειώνει με νόημα.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο κλάδους, δηλαδή Ναυτικό και η Αεροπορία, είναι οργανωμένοι με τρόπο που δεν βασίζεται στην προσφορά εθελοντικής θητείας από τους νέους ανθρώπους, αλλά σε επαγγελματίες που έχουν περάσει ειδική εκπαίδευση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γεωργούση.

«Δεν μπορεί να αυξάνουν τη θητεία και η Σχολή Ικάρων να παίρνει 45-50 άτομα»

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, το να αυξηθεί η θητεία κατά τρεiς μήνες με έφεδρο προσωπικό δεν μας επιλύει το κύριο ζήτημα «που είναι να αυξήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων» όπως υπογραμμίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O ίδιος θεωρεί ως πλέον αποτελεσματική λύση το να προστεθεί μόνιμο επαγγελματικό προσωπικό από στρατιωτικές σχολές.

«Δεν μπορεί από τη μια μεριά να αυξάνουν τη θητεία, αλλά η Σχολή Ικάρων να παίρνει 45-50 άτομα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σπεύδει, όμως να σημειώθηκε πως πρόκειται για την «κατάλληλη στιγμή» προκειμένου να νομιμοποιηθεί κάτι τέτοιο στην ελληνική κοινωνία.

Κλείνοντας, ο κ. Χρήστου παραδέχεται πάντως ότι η αύξηση της θητείας θα δημιουργήσει κι άλλου είδους θέματα, για παράδειγμα με παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ