Σκοπιανό

Οι εθνικιστές στα Σκόπια διάβηκαν τον «Ρουβίκωνα»

Καταπατώντας τη Συνθήκη των Πρεσπών το εθνικιστικό κόμμα VMRO στη Βόρεια Μακεδονία νικητής στις τελευταίες εκλογές στην γειτονική χώρα, διάβηκε τον δικό του «Ρουβίκωνα»!
Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Χαρακτηριστικά ο Γιόβαν Μιτρέσκι πρόεδρος του κοινοβουλίου στα Σκόπια διάβασε «Δηλώνω ότι θα εκτελώ τα καθήκοντα της προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας…» για να ακούσει την Γκορντάνα Σιλιανοφσκα Νταφκόβα να λέει:«Δηλώνω ότι θα εκτελώ τα καθήκοντα της προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας…»

Στο άκουσμα αυτό η πρέσβης της Ελλάδας Σοφία Φιλιππίδου προχώρησε στην μέγιστη διαμαρτυρία σε διπλωματικό επίπεδο, αποχωρώντας άμεσα από τον χώρο και ενημερώνοντας την Αθήνα για τα καθέκαστα η οποία προχώρησε σε αυστηρότατη ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν συγκεκριμένα: «Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Η πρόεδρος της γειτονικής χώρας ωστόσο και στον λογαριασμό της στο Χ, δεν χρησιμοποιεί το Συνταγματικό όνομα της χώρας.

Ο δε πρόεδρος του VMRO Χριστιάν Μιτσόσκι αναφέρετε στη χώρα του όχι με τον Συνταγματικό της όνομα αλλά με εκείνο που παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Η Μακεδονία είναι ελεύθερη και η Μακεδονία θα είναι αιώνια. Όλοι όσοι νόμιζαν ότι μπορούσαν να καταστρέψουν τη Μακεδονία, να της προκαλέσουν κακό και ταπείνωση, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι και θα καταλήξουν σε χωματερή».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αιφνιδιάστηκε από την κίνηση αυτή της Ντάβκοβα καθώς ενώ αρχικά την συνεχάρη στην συνέχεια έσπευσε να της επισημάνει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την Συνθήκη των Πρεσπών: «Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις των Σκοπίων και ετοιμάζεται για τις απαραίτητες ενέργειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ