Σκοπιανό

Γιατί η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και τι επιδιώκει αναφορικά με τη Συνθήκη των Πρεσπών

Σε άρθρο ΜΜΕ των Σκοπίων, γίνεται εκτενής αναφορά των όσων είπε ο  νυν Έλληνας Πρωθυπουργός Κ .Μητσοτάκης για το θέμα της Συμφωνίας της χώρας τους με την Ελλάδα που υπεγράφη από τον προκάτοχό του Τσίπρα , σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας μας

Αναφέρει το άρθρο:

"Η κριτική που άσκησα  για τη συμφωνία δεν αφορούσε το όνομα, αλλά αφορούσε την μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα και συνεχίζω να πιστεύω ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος", είπε ο Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας "αυτά τα λάθη δεν διορθώνοντα .Τώρα η Ελλάδα προσπαθεί για καλές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία."

«Από τη στιγμή που συνέβη, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και κυρίως να διευρύνουμε την οικονομική μας επιρροή. Γιατί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα γίνεται ξανά πρωταγωνιστής του ενεργειακού χάρτη των Βαλκανίων.Η χώρα μας είναι μια φυσική πηγή εισροής ενέργειας στα Βαλκάνια και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον ρόλο μας», είπε ο Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, γιατί μέσω αυτής η Ελλάδα «θα έχει την ευκαιρία να πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας και να επουλώσει τις όποιες αδυναμίες του επιτρέπει το νομικό πλαίσιο αυτής».

Ο Μητσοτάκης δηλώνει απόλυτα συνεπής με τις  δηλώσεις του  για τη Συμφωνία των Πρεσπών που διατυπώθηκαν πριν από την έλευση του κόμματος της ΝΔ  στην εξουσία, εξηγώντας ότι θα ήταν πολύ εύκολο και πολιτικά χρήσιμο  αν έλεγε προεκλογικά ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία.

«Δεν το έκανα γιατί είμαι σοβαρός πολιτικός και ξέρω πολύ καλά ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αλλάξουν», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός."

https://youtu.be/xN8E2Geanag

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω  διαφαίνονται τα εξής:

-Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και να επιδιώξει την ακύρωσή της

- Η χώρα μας θα επιδιώξει την ένταξη των Σκοπίων (Βόρειας Μακεδονίας) στην ΕΕ, με την οποία επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις προκειμένου αφενός μέσω του εδάφους της να προωθήσει ενέργεια πρός την ΕΕ, αφετέρου μέσω της ενταξιακής διαδικασίας  η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να πιέσει για την εφαρμογή της  εν λόγω συμφωνίας και να επουλώσει τις όποιες αδυναμίες του επιτρέπει το νομικό πλαίσιο αυτής

Σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε αναφερθεί στην  μελλοντική επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή για τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία) και το Κοσσυφοπέδιο.

Πρόσφατα ο Rikard Jozwiak, ανταποκριτής του Radio Free Europe και του Radio Liberty στις Βρυξέλλες, ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει απόφαση για τη διεύρυνση της  και ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην ενωμένη Ευρώπη δύο εκπροσώπων των Δυτικών Βαλκανίων, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ότι αφορά τα Σκόπια και την Αλβανία, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη διεύρυνση της ΕΕ, αλλά δεν κατάφερε να συμφωνήσει για να ξεκινήσουν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της διακυβερνητικής διάσκεψης.

«Το Συμβούλιο προσβλέπει στη διεξαγωγή των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με την Αλβανία το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στην ανακοίνωση σχετικά με τις  ενταξιακές συνομιλίες.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για 6 χώρες της Βαλκανικής και συγκεκριμένα για την Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί επίσης μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι  αντιθέσεις που είναι πολλές και υποβόσκουν μεταξύ των εν λόγω κρατών.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μη αναζωπύρωση ένοπλων συγκρούσεων οι οποίες έχουν τη δυναμική να ξεσπάσουν στην αυλή της ΕΕ , με καταστροφικά αποτελέσματα

Παράλληλα η ΕΕ επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να μειώσει δραστικά την επιρροή από τις Ρωσία -Τουρκία-Κίνα στα δυτικά Βαλκάνια.

https://youtu.be/9wKDiRWGrqY

Στην προσπάθειά της αυτή θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ένταξη των Σκοπίων (Βόρειας Μακεδονίας) και της Αλβανίας.

Για τον λόγο αυτό  σκοπεύει να πιέσει η ΕΕ τη νέα κυβέρνηση της  Βουλγαρίας να αλλάξει τη στάση της για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ , ανοίγοντας έτσι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων.

Στη συνέχεια η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει με την Αλβανία, αποτρέποντας την ένωση Κοσσόβου με την Αλβανία και την αναζωπύρωση ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών Κοσσοβάρων με εμπλοκή Αλβανίας και Σερβίας.

Ακολούθως σειρά αναμένονται να πάρουν το Κόσσοβο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη , το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Εκτίμηση μας είναι τέλος ότι όλα τα παραπάνω είναι σχεδιασμοί της ΕΕ επί χάρτου στους οποίους  αναμένουμε να συναντήσει αρκετά εμπόδια. 

Αν και το απευχόμαστε, ο Ευρωστρατός που θα δημιουργηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 επί Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, έχει πολλές πιθανότητες να δραστηριοποιηθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφορικά δε με την Ελλάδα η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά και των υπολοίπων 4 κρατών, είναι κομβικής και ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια της Ελλάδας από Βορρά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ