Σκοπιανό

Γκεοργκιέφσκι: Επίσημη γλώσσα μας επί Οθωμανών ήταν η βουλγαρική

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ έγραψε επιστολές στην επίσημη βουλγαρική γλώσσα. Εκείνη την εποχή, όλοι μπορούσαν να γράφουν βουλγαρικά και αυτό διατηρείται μυστικό στα Σκόπια, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

 Δεν γράφεται πουθενά, δεν συζητείται πουθενά. Το ερώτημα είναι γιατί έχει παραμείνει κρυφό, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι κατά τη φιλοξενία του σε πρόγραμμα του ραδιοφώνου «Κανάλ 77”, όπως σημειώνει η Press24 των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον Γκεοργκιέφσκι, η γλωσσική διαφωνία με τη Βουλγαρία επιλύθηκε μέσω έμμεσων θέσεων, αλλά η ιστορία μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων τον 19ο και τον 20ο αιώνα δεν είναι τόσο μαύρη όσο παρουσιάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ποιο είναι το πρόβλημα με το να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε όλη τη τότε έκταση των Σκοπίων επίσημη γλώσσα που χρησιμοποιούνταν ήταν η βουλγαρική. Αυτό κρατείται μυστικό στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι γιατί κρύβεται αυτό. Τα αραβικά ήταν επίσημη γλώσσα στην Τουρκία μέχρι τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ.

»Σήμερα οι Τούρκοι δεν το κρύβουν… Πριν από την κωδικοποίηση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας, οι «Μακεδόνες» χρησιμοποιούσαν τη βουλγαρική γλώσσα. Ανοίξτε ένα έγγραφο του VMRO, όλα είναι γραμμένα στην επίσημη βουλγαρική γλώσσα. Έτσι, όλες οι επιστολές του Γκότσε Ντέλτσεφ είναι στην επίσημη βουλγαρική γλώσσα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ