Ζαεφ σκοπια
Σκοπιανό

Σκόπια: Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών

Οι εκλογές στα Σκόπια είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τις 12 Απριλίου, όμως η πανδημία του νέου κορονοϊού τις ανέβαλλε επ’ αόριστον.

Στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας, υπό την αιγίδα του Προέδρου Στέβο Πεντάροφσκι, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ ζήτησε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 21 Ιουνίου, καθώς όπως ανέφερε η χώρα πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό κυβέρνηση με πλήρη πολιτική νομιμοποίηση, η οποία θα διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που προκαλείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι η πρόταση του κόμματός του είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως ανέφερε μέχρι τότε αναμένεται να έχει σταθεροποιηθεί η υγειονομική κατάσταση που προκαλείται από την εξάπλωση του κορονοϊού και οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στις 21 Ιουνίου, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτές και κατηγόρησε το VMRO-DPMNE ότι επιδιώκει την παράταση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, προκειμένου να προκαλέσει πολιτική κρίση στα Σκόπια.

Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια, DUI, Αλί Αχμέτι πρότεινε οι εκλογές να διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου, ενώ ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» ανέφερε ότι αυτές πρέπει να προγραμματιστούν για τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ επιδιώκει την διεξαγωγή των εκλογών το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, αλλά και για να αξιοποιήσει την ικανοποίηση που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκαλείται λόγω της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ απορρίπτει το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών γι΄αργότερα, για να μην έρθει αντιμέτωπο με ένα πιθανό δεύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Από την μεριά του, το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν το φθινόπωρο, όταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αναμένεται να γίνουν πιο αισθητές και να «εκμεταλλευθεί», με τον τρόπο αυτό, την κοινωνική δυσφορία κατά της κυβέρνησης που θα μπορούσε να εμφανιστεί μετά το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο των Σκοπίων διαλύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και όρισε αρχικά (πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας) την 12η Απριλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, οκτώ μήνες πριν από το τέλος της τετραετίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ