Σκοπιανό

Στα Σκόπια ο Σπίρτζης – «Δεν αλλάζει όνομα το αεροδρόμιο «Μακεδονία»»

Στα Σκόπια βρέθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είχε επαφές με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Γκόραν Σουγκάρεσκι.

Σπίρτζης και Σουγκάρεσκι εξέτασαν την περαιτέρω συνεργασία στο τομέα των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών υποδομών και μεταφορών, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Μετά τη συνάντηση σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως τα υπουργεία Μεταφορών των δύο χωρών εργάζονται εντατικά ώστε να υπάρξουν συμφωνίες έτοιμες προς υπογραφή το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και κατά την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ.Σπίρτζης σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους, και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα παράσχει βοήθεια προς την ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς στον τομέα των μεταφορών.

«Υπάρχει ενιαία αντίληψη για το πώς πρέπει να κινηθούμε στο εξής, υπάρχει ένα όραμα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και τόνισε ότι το όραμα αυτό είναι να ισχύσει μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων το ίδιο καθεστώς που ισχύει μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπου υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση ανθρώπων και μεταφορά προϊόντων χωρίς καθυστερήσεις και με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους.

Από την άλλη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Γκόραν Σουγκάρεσκι, σημείωσε πως η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος της χώρας του και ανέφερε ότι οι δύο χώρες δίνουν έμφαση στην μεταξύ τους σιδηροδρομική σύνδεση κατά μήκος του Διαδρόμου 10, καθώς και στην επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Μοναστήρι-Φλώρινα.

Τόνισε ακόμα, ότι οι δύο πλευρές συζητούν για την υπογραφή συμφωνίας που θα ρυθμίζει την διεξαγωγή κοινών συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων, σε ένα κτίριο, στις σιδηροδρομικές συνοριακές διόδους Γευγελή-Ειδομένη και Κρεμένιτσα-Νέα Καύκασος, με στόχο την συντόμευση των διαδικασιών και την επιτάχυνση της μεταφοράς επιβατών και προϊόντων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε θα αλλάξουν οι πινακίδες οδικής σήμανσης στην Ελλάδα και αντί για Σκόπια και FYROM να γράφουν Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Σπίρτζης απάντησε πως για τις πινακίδες οδικής σήμανσης στην Ελλάδα, ισχύουν διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Εξήγησε μάλιστα πως οι πινακίδες που θα δείχνουν κατεύθυνσης προς χώρα θα αναγράφουν το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ενώ αυτές που δείχνουν κατεύθυνση πόλης, θα αναγράφουν το όνομα της εκάστοτε πόλης.

«Οι δύο κυβερνήσεις έχουν πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης και δεν λογαριάζουν το πολιτικό κόστος και τις ακραίες πολιτικές φωνές που δεν ήθελαν την συμφωνία. Άρα, να είστε σίγουροι ότι το μόνο που δεν μας απασχολεί είναι οι πινακίδες. Θα είναι πολύ μεγάλη χαρά να τις βάλουμε. Όπως θα είναι μεγάλη θλίψη, εάν μετά την τοποθέτηση τους, συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρήσουν να τις καταστρέψουν», είπε ακόμη ο κ. Σπρίτζης.

Τέλος σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα σε ένδειξη καλής θέλησης αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σπίρτζης τόνισε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει περίπτωση μετονομασίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ