Σκοπιανό

Βουλγαρικό τελεσίγραφο στα Σκόπια - Καρακατσάνοφ: «Τηρήστε δεσμεύσεις αλλιώς μπλοκάρουμε ένταξη σε ΕΕ-ΝΑΤΟ» - Αφωνία από Μαξίμου

Απευθυνόμενος προς τη Σκοπιανή πολιτική ηγεσία, ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ τόνισε πως από την πλευρά των Σκοπίων θα πρέπει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί και απείλησε με βέτο για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η Βουλγαρία έχει δικά της συμφέροντα στην περιοχή και δη στη Μακεδονία μας, ωστόσο τα λόγια του κ.Καρακατσάνοφ θα έπρεπε να έχουν βγει και από το στόμα Έλληνα πολιτικού τόσο καιρό.

Είναι απαραίτητο η Ελλάδα να λάβει τα μέτρα της για την αβέβαιη εξέλιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και το τι θα προκύψει από κάθε πλευρά της Βαλκανικής χερσονήσου.

Αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια εξέπεμψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ στο βουλγαρικό Focus Radio, δηλώνοντας ότι "αν πΓΔΜ επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Βουλγαρίας και της Ελλάδας".

Πρόσθεσε ότι η συνθήκη φιλίας με τη Βουλγαρία και, αντιστοίχως, εκείνη με την Ελλάδα περιλαμβάνει την εξάλειψη των εδαφικών διεκδικήσεων και των παραποιήσεων της ιστορίας.

Ο Καρακατσάνοφ πρόσθεσε ότι μόνο όταν η πραγματική ιστορία της Μακεδονίας αντικαταστήσει την 70ετή πλαστογραφία στα σχολικά βιβλία, θα ήταν πεπεισμένη η Βουλγαρία ότι τα πράγματα πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση.

"Η πΓΔΜ βιάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επειδή, όπως πολλοί Βούλγαροι πολιτικοί πριν από 20 χρόνια, πιστεύει αφελώς ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα λύσει σχεδόν αυτόματα όλα τα προβλήματά της. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά χωρίς τη συμμετοχή και την προθυμία από πλευράς της πΓΔΜ κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να τα λύσει - ούτε οι Βρυξέλλες ούτε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ούτε κανένα άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας", δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Επιπλέον, ο Καρακατσάνοφ τόνισε ότι αν η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεν πειστούν για την πρόθεση της πΓΔΜ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η ένταξη της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν θα γίνει πραγματικότητα.

Ωστόσο, οι Βούλγαροι έχουν τα δικά τους συμφέροντα και διεκδικήσεις στην περιοχή. Προ λίγων ημερών, Βούλγαρος συγγραφέας παραληρούσε για μάχη για την «επιστροφή» της Μακεδονίας.

Γνωστός συγγραφέας αναφέρθηκε στον «αγώνα» των Βούλγαρων για την «επιστροφή» της Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Αναφερόμενος σε παλαιότερους πολέμους, άφησε να εννοηθεί, αρκετά ξεκάθαρα, πως αυτό αποτελεί ακόμα τον πόθο της Βουλγαρίας.

Μίλησε για «απελευθέρωση» του Βουλγαρικού λαού και ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Οι εν λόγω δηλώσεις πρέπει να απασχολήσουν την Αθήνα και να γίνει ξεκάθαρο, αν αυτές αντιπροσωπεύουν και τις θέσεις της Βουλγαρικής κυβέρνησης.

Όλα αυτά, θα πρέπει να προβληματίσουν την ελληνική ηγεσία για ότι έρχεται στην περιοχή μας. Τα Βαλκάνια είναι ένας εύθραυστος τόπος σε εθνοτικές συγκρούσεις και αναταραχές και η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί την σπίθα για έναν νέο κύκλο αποσταθεροποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ