Πολεμικό Ναυτικό

Νέα εποχή για το Πολεμικό Ναυτικό: Bergamini, Belharra και MEKO δημιουργούν τον Στόλο της επόμενης δεκαετίας

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση των δύο πρώτων ιταλικών φρεγατών FREMM κλάσης Bergamini, οι οποίες θα ενταχθούν στον ελληνικό Στόλο από το 2028 και το 2029 αντίστοιχα.

Πρόκειται για τις Carlo Bergamini (F-590) και Virginio Fasan (F-591), δύο μεγάλες μονάδες επιφανείας που, αν και ανήκουν στην ίδια οικογένεια, διαθέτουν διαφορετική επιχειρησιακή φιλοσοφία. Η πρώτη είναι έκδοσης General Purpose (GP), ενώ η δεύτερη αποτελεί εξειδικευμένη πλατφόρμα ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW). Αυτό ακριβώς το στοιχείο καθιστά την απόκτησή τους ιδιαίτερα σημαντική για τον ελληνικό σχεδιασμό.

Στις 8 Σεπτεμβρίου οι υπογραφές στη Ρώμη

Όπως ανακοίνωσε επισήμως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις 8 Σεπτεμβρίου 2026 θα υπογραφεί στη Ρώμη η Εφαρμοστική Ρύθμιση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, παρουσία του Νίκου Δένδια, του Ιταλού υπουργού Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο και των Αρχηγών Ναυτικού των δύο χωρών.

Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας και της Δήλωσης Προθέσεων που είχαν υπογραφεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2025 στη Λα Σπέτσια. Με τη νέα Εφαρμοστική Ρύθμιση οριστικοποιούνται πλέον οι νομικοί, οικονομικοί και τεχνικοί όροι της αγοράς των δύο πρώτων FREMM.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η συμφωνία δεν περιορίζεται στην αγορά των ίδιων των πλοίων. Προβλέπει την αρχική και μετέπειτα υποστήριξή τους, ώστε να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα, ενώ περιλαμβάνει και εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή με εμπλοκή ελληνικών ναυπηγείων στη συντήρηση και στην προσαρμογή νέων συστημάτων.

Πότε θα υψωθεί η ελληνική σημαία

Το χρονοδιάγραμμα έχει πλέον αποσαφηνιστεί. Η Carlo Bergamini προβλέπεται να πωληθεί και να μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2028, ενώ η Virginio Fasan θα ακολουθήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2029.

Η επιλογή των δύο συγκεκριμένων πλοίων δίνει στο Πολεμικό Ναυτικό τη δυνατότητα να αποκτήσει σχετικά γρήγορα δύο μεγάλες και δοκιμασμένες μονάδες, χωρίς τους χρόνους αναμονής που θα απαιτούσε η ναυπήγηση νέων φρεγατών.

Η «Καθημερινή» είχε ήδη αναφέρει ότι το ιταλικό Ναυτικό είχε δεσμεύσει τις δύο πρώτες Bergamini για την Ελλάδα και ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται υποστήριξη, συντήρηση, ανταλλακτικά και εκπαίδευση πληρωμάτων.

Carlo Bergamini: Η «βαριά» φρεγάτα γενικών καθηκόντων

Η Carlo Bergamini είναι η πρώτη FREMM που κατασκευάστηκε για το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και ανήκει στην έκδοση General Purpose.

Με μήκος περίπου 144 μέτρα και εκτόπισμα που ξεπερνά τους 6.000 τόνους, οι FREMM αποτελούν πλοία ανοιχτής θαλάσσης, με μεγάλη αυτονομία και δυνατότητα παρατεταμένων επιχειρήσεων μακριά από τις βάσεις τους.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει στην Carlo Bergamini είναι το πυροβόλο Leonardo 127/64 LW, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά Vulcano. Η δυνατότητα αυτή προσφέρει στο πλοίο σημαντική ισχύ πυρών τόσο εναντίον στόχων επιφανείας όσο και προς την ξηρά.

Όπως επισημαίνει και η «Ναυτεμπορική», η Bergamini διαθέτει επίσης πυροβόλο 76/62, ενώ στον ανθυποβρυχιακό τομέα χρησιμοποιεί τορπίλες MU90, όπλο που βρίσκεται ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο και αξιοποιείται στις MEKO και στις νέες FDI.

Στην υφιστάμενη ιταλική διαμόρφωση, το οπλοστάσιό της περιλαμβάνει ακόμη πυραύλους Aster 15/30 για αντιαεροπορική άμυνα και Teseo Mk2A για προσβολή μονάδων επιφανείας.

Virginio Fasan: Ο «κυνηγός» υποβρυχίων

Ακόμη μεγαλύτερο επιχειρησιακό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Virginio Fasan, καθώς πρόκειται για την έκδοση Anti-Submarine Warfare.

Η συγκεκριμένη FREMM έχει σχεδιαστεί με κύρια αποστολή τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την προσβολή εχθρικών υποβρυχίων. Εκτός από το σόναρ γάστρας, διαθέτει συρόμενο σόναρ μεταβλητού βάθους, γεγονός που αυξάνει δραστικά τις δυνατότητες έρευνας σε απαιτητικές ακουστικές συνθήκες.

Το OnAlert έχει επισημάνει ειδικότερα τη σημασία του CAPTAS-4, χαρακτηρίζοντας την ASW Bergamini ως πλατφόρμα ιδιαίτερα υψηλών δυνατοτήτων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Η δυνατότητα αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν συνδυάζεται με τα ελληνικά ελικόπτερα MH-60R Romeo, τα υποβρύχια Type 214 και τις νέες FDI.

Η Fasan διαθέτει επίσης τορπίλες MU90 και σύστημα MILAS, ενώ αντί του πυροβόλου των 127 χιλιοστών της Bergamini φέρει δύο πυροβόλα 76/62. Η «Ναυτεμπορική» σημειώνει ότι τα συγκεκριμένα πυροβόλα βρίσκονται στην εξελιγμένη διαμόρφωση SR-DAVIDE/STRALES.

Πώς «κουμπώνουν» με τις Belharra και τις MEKO

Η πραγματική σημασία των Bergamini φαίνεται όταν ενταχθούν στη συνολική εικόνα της ανανέωσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ΥΠΕΘΑ συνδέει ευθέως την αγορά των δύο FREMM με τις τέσσερις FDI HN και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων MEKO, περιγράφοντας έναν μελλοντικό Στόλο αποτελούμενο από «Μονάδες Κρούσης υψηλών δυνατοτήτων».

Οι διαφορετικές πλατφόρμες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Οι FDI διαθέτουν ιδιαίτερα προηγμένες δυνατότητες επιτήρησης και αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ η Virginio Fasan μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένη ανθυποβρυχιακή προστασία και η Carlo Bergamini να ενισχύει έναν σχηματισμό με δυνατότητες γενικών καθηκόντων και ισχυρά ναυτικά πυρά.

Έτσι, το Πολεμικό Ναυτικό δεν αυξάνει απλώς τον αριθμό των διαθέσιμων φρεγατών του. Δημιουργεί σταδιακά ένα σύνολο διαφορετικών αλλά αλληλοσυμπληρούμενων μονάδων.

Από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι Bergamini έχουν ακόμη ένα χαρακτηριστικό που τις διαφοροποιεί από τις παλαιότερες μονάδες του ελληνικού Στόλου: πρόκειται για μεγάλα πλοία σχεδιασμένα για παρατεταμένες επιχειρήσεις ανοιχτής θαλάσσης.

Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και η δυνατότητα ενός πολεμικού πλοίου να παραμένει επί μακρόν στην περιοχή επιχειρήσεων αποτελεί καθοριστικό πλεονέκτημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει πως ο συνδυασμός FREMM, FDI και εκσυγχρονισμένων MEKO αποσκοπεί στη δημιουργία δυνάμεων ικανών να προστατεύσουν την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και στο βάθος ακόμη περισσότερες FREMM

Η υπόθεση των Bergamini πιθανότατα δεν τελειώνει στις δύο φρεγάτες.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ αναφέρει ρητά ότι υπάρχει δυνατότητα πρόσκτησης επιπλέον πλοίων στο μέλλον, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός είχε συνδεθεί με προοπτική «2+2» μονάδων.

Εάν αυτή η προοπτική υλοποιηθεί, η ιταλική FREMM θα μπορούσε να αποτελέσει, μαζί με την FDI, έναν από τους δύο βασικούς τύπους κύριων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Carlo Bergamini και η Virginio Fasan, επομένως, δεν αποτελούν απλώς δύο ακόμη προσθήκες στον ελληνικό Στόλο. Η πρώτη προσφέρει την ευελιξία και την ισχύ πυρός μιας μεγάλης φρεγάτας γενικών καθηκόντων, ενώ η δεύτερη φέρνει μια εξειδικευμένη δυνατότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου ιδιαίτερης αξίας.

Σε συνδυασμό με τις FDI, τις εκσυγχρονισμένες MEKO, τα MH-60R και τα ελληνικά υποβρύχια, οι δύο ιταλικές φρεγάτες αποτελούν κομμάτια ενός πολύ ευρύτερου σχεδιασμού: της μετάβασης από τον γερασμένο Στόλο των προηγούμενων δεκαετιών σε ένα Πολεμικό Ναυτικό μεγαλύτερης ακτίνας δράσης, αυξημένης ισχύος πυρός και ουσιαστικής παρουσίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ