Πολεμικό Ναυτικό

Μέχρι να παραλάβουμε Φρεγάτες Constellation και Κορβέτες γιατί δεν φτιάχνουμε στόλο USV εφοδιασμένο με πυραύλους από ελληνικά χέρια;

Αναζητείται άμεση λύση στο Αιγαίο κατά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και των προκλήσεων που ετοιμάζουν στην Άγκυρα.

Εν μέσω εξαγγελιών του υπουργού Άμυνας κ, Δένδια για την συμμετοχή της Ελλάδος σε προγράμματα ναυπήγησης Φρεγατών, Κορβετών και αργότερα υποβρυχίων, η χώρα οφείλει  πρωτίστως να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της για την αντιμετώπιση μιας τουρκικής επίθεσης τύπου Ιράν από την Θάλασσα, πιθανόν ταυτόχρονα με τον αέρα.    

 
Ο υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας ανέφερε χθες στην Βουλή:

"Επιστρέφω δε στα εξοπλιστικά, γιατί δεν θέλω να δημιουργείται οτιδήποτε ζήτημα, στις πλατφόρμες. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο έκπληξης, τις επόμενες μέρες θα φέρω στην Επιτροπή Εξοπλιστικών το ζήτημα των φρεγατών Constellation, τη λύση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό της επόμενης γενιάς.

Συγχρόνως, στην ίδια συνεδρίαση θα φέρω το πρόγραμμα των F-35, επίσης μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επί τη βάσει των τριών τύπων 4ης, 4.5 και 5ης γενιάς αεροσκαφών. Σας το έχω πει, 200 σύγχρονα αεροσκάφη F-16, Viper, Rafale και F-35. Αυτός είναι ο σχεδιασμός της «Ατζέντας 2030».

Και επίσης θα συζητήσουμε, κατ΄ αρχήν γίνεται η συζήτηση στο Γενικό Επιτελείο, θα σας το πω και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών – δεν είμαστε όμως ώριμοι για να το φέρουμε – και το ζήτημα της νέας γενιάς υποβρυχίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Είδα σήμερα στον Τύπο ότι απασχολείται ο ελληνικός Τύπος από τις τουρκικές επιλογές. Η Τουρκία πράγματι έχει μπει σε ένα μεγάλο κύκλο ναυπηγήσεων και αποκτήσεως υλικού, η Ελλάδα διεκδίκησε πάντοτε την υπεροχή στη θάλασσα, από γενέσεως του ελληνικού κράτους, οποτεδήποτε, υπό οποιαδήποτε μορφή, ακόμα και των κρατών-πόλεων της αρχαιότητος.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμό. Μείναμε πολύ πίσω στα χρόνια της κρίσης, πάρα πολύ πίσω, δεν είχαμε χρήματα να συντηρήσουμε τις πλατφόρμες και τα συστήματά μας. Πρέπει ο χρόνος αυτός να κερδηθεί.

Άρα λοιπόν επαναλαμβάνω: Constellation, F-35, το ζήτημα των υποβρυχίων σας το απάντησα και μένει η απάντηση του ζητήματος της μέσης λύσης. Έχω πει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοιχτοί και μελετάμε το θέμα της τέταρτης φρεγάτας, μελετάμε το θέμα των κορβετών. Και μελετάμε και το θέμα των LCS, αν οι Ηνωμένες Πολιτείας μας δώσουν δωρεάν, επαναλαμβάνω δωρεάν, αυτές τις φρεγάτες, που εμείς, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δηλαδή – δε διεκδικώ λόγο σε αυτό, δεν είμαι ούτε Ναύαρχος, ούτε Στρατηγός, ούτε Πτέραρχος- κρίνει ότι θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τις ανάγκες του μέσου χρόνου.

Και βεβαίως, υπάρχει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων ΜΕΚΟ. Όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο ενός πολύ σφιχτού, πολύ σφιχτού προγράμματος.

Εγώ ήδη έβγαλα από τα αρχικά 800 προγράμματα, πλέον των 700 και μπήκαν στην πάντα. Διότι δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε έτσι βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, πρέπει οτιδήποτε σχεδιάζουμε να έχει δημοσιονομική διάσταση και να μπορεί να υπηρετηθεί από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Βεβαίως κι εμείς θα θέλαμε, όλοι θα θέλαμε μέσα στην αίθουσα, να έχουμε τα πάντα. Αυτό δεν γίνεται. Έχουμε ένα πολύ στενό δημοσιονομικό κοστούμι”.

Τι οφείλουμε να πράξουμε για να προλάβουμε καταστάσεις στο Αιγαίο

Ωραία όλα αυτά αλλά αφορούν το μέλλον και οι Τούρκοι ήδη αμφισβητούν το παρόν, και την ελληνική κυριαρχία σε  νησιά μας, ενώ είναι πιθανόν, οποιαδήποτε στιγμή κρίνουν αυτοί ότι πρέπει να δράσουν, θα δράσουν με τον γνωστό προκλητικό τρόπο, επιθυμώντας να φέρουν την χώρα μας προ τετελεσμένων γεγονότων.

Δεν θα ήταν λογικό να ετοιμάσουμε ένα στόλο από μη επανδρωμένα σκάφη για να αυξήσουμε το κόστος πιθανής τουρκικής πρόκλησης;

Με πολυβόλα και συστήματα πυραύλων θα κυριαρχήσουν τα USV στο Αιγαίο έναντι των αντίστοιχων τουρκικών μη επανδρωμένων σκαφών.

Οι Ουκρανοί τοποθετούν σε μη επανδρωμένα USV σωλήνες 2χ3  με ρουκέτες των 122mm από τα εκατοντάδες Grant που διαθέτουν και τα κάνουν ναυτικά δολοφονικά συστήματα .

Η χώρα μας που διαθέτει αρκετά χιλιάδες βλήματα για τα ρουκετοβόλα RM-70, δεν σκέφτηκε κάποιος μια αντίστοιχη ελληνική πατέντα με χαμηλό κόστος σε συνδυασμό με ιδιωτικά μη επανδρωμένα σκάφη;

Τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα σκάφη θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο τα επόμενα χρόνια

Ο ουκρανικός στόλος με τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας USV έχει καταφέρει να φέρει σοβαρά πλήγματα στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, βυθίζοντας ακόμα και μεγάλες μονάδες επιφανείας της  Ρωσίας, όπως Κορβέτες και μεγάλα αποβατικά.

Η νέα αυτή τάση που πιστοποιήθηκε εκεί, ήδη έχει προκαλέσει φρενίτιδα στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα.

Πρόσφατα είδαμε το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας USV της εταιρείας Ucandrone «Argo», τώρα βλέπουμε άλλο, ενώ συνεχώς οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι αυξάνονται τόσο στον στρατιωτικό τομέα, όσο και στον πολιτικό.
Τι είδους  αποστολές προβλέπεται να αναλάβουν τα μη επανδρωμένα σκάφη μας στο Αιγαίο

Για τον στρατιωτικό τομέα θα λέγαμε ότι τα μη επανδρωμένα σκάφη θα είναι οι “σύντροφοι” των Καταδρομέων  των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναλαμβάνοντας πραγματικά νέες αποστολές το επόμενα χρόνια.

Μιλάμε για αποστολές κρούσεως, μεταφοράς όπλων και και γενικά εφοδιασμού, ηλεκτρονικού πολέμου με τα οποία θα φυλάσσονται ειδικά τα μικρονήσια μας από κάθε εχθρική επιβουλή.

Είναι το μέλλον στο σύγχρονο πόλεμο, αφού τα μη επανδρωμένα σκάφη, μπορούν να διασυνδεθούν με εναέρια μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη, Φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία, επιτηρώντας μεγάλες σε έκταση περιοχές στο Αιγαίο.

Τα φυλάκια μας σε διάφορα νησιά, θα αποκτήσουν έναν πραγματικό αποτελεσματικό φύλακα, ο οποίος θα επιτηρούσε σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ πολλά συμβάντα θα τα προλαβαίνουμε, ειδικά σε καταδιώξεις λαθρεμπόρων που έχουν γεμίσει το ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Τέτοια μη επανδρωμένα σκάφη, μπορούν να εξουδετερώσουν αποβάσεις ομάδων σε απόκρημνες και αθέατες ακτές, να κτυπήσουν στόχους πάνω σε μικρονήσους, και γενικά να προκαλέσουν πανικό στον εχθρό σε κάθε πολεμικό σενάριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...