Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και η ομάδα μάχης του  θα αποπλεύσει από την Τουλόν στις 22 Απριλίου για μια νέα ανάπτυξη, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τα τεκταινόμενα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ενώ στο στόχαστρο της γαλλικής αρμάδας θα είναι και η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Θα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή στην γαλλική αρμάδα υπό νατοική ομπρέλα αναφέρει ΜΜΕ 

Ο γαλλικός τύπος αναφέρει ότι με την ευκαιρία αυτή, η γαλλική ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ, θα ενσωματώσει συμμαχικές ναυτικές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια ως συνήθως, και θα τεθεί για πρώτη φορά υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Θα δούμε και ελληνική συμμετοχή στην αρμάδα των Γάλλων με Φρεγάτα ή υποβρύχια υπό το ΝΑΤΟ.

Με το όνομα Akila, αυτή η αποστολή θα είναι σχετικά σύντομη, καθώς θα πρέπει, εκτός απρόβλεπτων επιχειρησιακών περιστάσεων, να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες, προκειμένου να επιτραπεί στο γαλλικό αεροπλανοφόρο να αναχωρήσει στο τέλος του έτους για μια δεύτερη, σημαντικά μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, του οποίου η αεροπορική ομάδα θα περιλαμβάνει 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale Marine, δύο αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης E-2C Hawkeye και δύο ελικόπτερα Dauphin,θα κινούνται,  πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, μια φρεγάτα αεράμυνας και μια φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των στρατιωτικών κανόνων.

Η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου θα τεθεί υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ για μια αποστολή 15 ημερών στη Μεσόγειο.

“Αυτή η αποστολή που συγκεντρώνει πολεμικά πλοία από πολλές χώρες  (Ηνωμένες Πολιτείες, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου υπό τη διοίκηση του ναυτικού επιτελείου StrikforNato, που περιλαμβάνει δεκαπέντε έθνη συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας,  με επικεφαλής έναν Αμερικανό αντιναύαρχο", αναφέρει  η εφημερίδα lefigaro.fr.

«Είναι η πρώτη φορά που το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle και ολόκληρη η συνοδεία του, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, τίθενται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ για 15 ημέρες», υπογραμμίζει ο Γάλλος Αντιναύαρχος Didier Malleterre, νούμερο  δύο στη ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

«Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ανακτήσουμε την διοίκηση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εάν κριθεί απαραίτητο», διευκρινίζει ο Γάλλος Ανώτερος αξιωματικός.

«Μήνυμα και στους Ρώσους η παρουσία της ναυτικής αρμάδας», σχολιάζει ο Pascal Ausseur, γενικός διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών.

Το Ιράν μπορεί να ετοιμάζει πυρηνικά όπλα κατά της δύσης

Οι ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν αυξηθεί μετά τις επιθέσεις με drone και πυραύλους στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, οι οποίες αναχαιτίστηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους.

"Το Ιράν είναι «λίγα λεπτά» μακριά από την ανάπτυξη πυρηνικής ικανότητας αν και είναι «αρκετά τρελό για να την χρησιμοποιήσει», αναφέρει  πηγή στην ισραηλινή κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα.

Τα σενάρια για πιθανή ισραηλινή επίθεση κατά ιρανικών κέντρων κατασκευής και εμπλουτισμού πυρηνικών όπλων είναι υπαρκτή πιο πολύ από ποτέ.Το τι θα δούμε το επόμενο διάστημα όμως, είναι πλέον αδιευκρίνιστο και σίγουρα λίαν επικίνδυνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...