Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Άτυπο ΚΥΣΕΑ έφερε άσχημα νέα για Κορβέτες και 4η FDI-Μόνο θετικό η απόκτηση 4 Φρεγατών LCS από ΗΠΑ

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν την υλοποίηση άτυπου ΚΥΣΕΑ το οποίο έφερε πολύ άσχημα νέα για πολλά εξοπλιστικά προγράμματα με δικαιολογία την έλλειψη κονδυλίων, μετά τις φονικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, ελλείψει κονδυλίων, εκτός και υπάρχει άλλος λόγος.  

Στη σύσκεψη,  συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο ΥΕΘΑ, Νίκος Δένδιας, ο ΑΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ, Ιωάννης Δρυμούσης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, και ο διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Αριστείδης Αλεξόπουλος, ενώ συζητήθηκε ολόκληρο το πακέτο εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού.

Τι αποφασίστηκε για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Αρχικά έγινε γνωστό ότι πάει πίσω, το πόσο δεν γνωρίζουμε, το πρόγραμμα απόκτησης Κορβετών αφήνοντας κενό στο Πολεμικό μας Ναυτικό σε μια κλάση πολεμικών πλοίων που τα έχουμε ανάγκη όσο ποτέ.

Το άτυπο ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την επίσπευση των διαδικασιών και των προβλημάτων για την υλοποίηση της σύμβασης που αφορά την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ έχει δοθεί να εκτελεστεί στη γερμανική κοινοπραξία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS)-Thales Netherlands, η οποία είναι και η κατασκευάστρια των φρεγατών, αλλά ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής των τεσσάρων υποβρυχίων 214 από την TKMS.

Ενώ, προωθείτε η απόκτηση 4 Φρεγατών LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, οι οποίες αποσύρονται, πιθανότατα ως ενδιάμεση λύση, για να καλυφθούν τα κενά στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έως να παραλάβουμε τις νέες Φρεγάτες και να αναβαθμιστούν επιτέλους οι ΜΕΚΟ.

Το ακόμα πιο άσχημο είναι ότι δεν θα ενεργοποιήσουμε την δυνατότητα κατασκευής 4ης Φρεγάτας FDI με κόστος 1 δισ. ευρώ, αφήνοντας τους Γάλλους στα κρύα του λουτρού.

Βέβαια δεν έγινε λόγω για το σύστημα των ηλεκτρονικού πολέμου των ελληνικών FDI, ενώ Γάλλοι και Ιταλοί “τρέχουν” το θέμα αυτό.   

Μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της OCCAR και της Naviris (κοινοπραξία Fincantieri και Naval Group) για την αναβάθμιση Mid-Life των τεσσάρων μονάδων κλάσης Horizon σε υπηρεσία με το ιταλικό και το γαλλικό ναυτικό, υπογράφηκε μια υπεργολαβία τον Αύγουστο του 2023. μεταξύ της SIGEN (κοινοπραξία μεταξύ της Elettronica και της Thales) και της Naviris για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW).

Αυτή η σύμβαση αντιπροσωπεύει τη συνέχεια αυτού που έχει ήδη ξεκινήσει με επιτυχία στα προγράμματα Horizon και FREMM και εδραιώνει τη σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών για την προμήθεια συστημάτων EW αιχμής ικανά να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις τρέχουσες και μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες, με πολύ ισορροπημένες συνεισφορές και από τις δύο εταιρείες.

Οι τεράστιες πυρκαγιές και οι πλημμύρες στην Θεσσαλία, σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα αφήνουν το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς σημαντικά προγράμματα, ενώ οι Τούρκοι θα ναυπηγούν μία Φρεγάτα τον χρόνο, και στόλο μη επανδρωμένων σκαφών 200 τεμαχίων.

Χωρίς ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε Αιγαίο και μέρος την Ανατολικής Μεσογείου, όταν τελικά ξεκινήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ