Freedom
Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Φρίκη στην Τουρκία: «Εάν η Ελλάδα αποκτήσει πλοία LCS την βάψαμε στην Μεσόγειο-Συνδυάζονται με το τρομαχτικό γεωγραφικό πλεονέκτημά τους» λέει Τούρκος ειδικός!

Εχθές σας είχαμε ενημερώσει για την τουρκική «ανησυχία» σχετικά με την απόκτηση 4 πλοίων της αμερικανικής κλάσης Freedom από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, οι οποίες βάση ευρωπαϊκών δεδομένων θεωρούνται κορβέτες. Στο εν λόγω τουρκικό δημοσίευμα της SavunmaSanayiST αναφέρονταν πως μία τέτοια αγορά θα κόστιζε 600 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα.

Σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου, η τουρκική αμυντική σελίδα συνεχίζει την ανάλυση, με το νέο της άρθρο να έχει τίτλο «τι θα πρόσφεραν τα πλοία LCS στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια θα Είναι τα Οφέλη Σύμφωνα με τους... Τούρκους;

Αρχικά να αναφέρουμε πως η τουρκική σελίδα έλαβε την βοήθεια του Τούρκου αμυντικού και ναυτικού ερευνητή Kozan Selçuk Erkan για να απαντήσει στην εξής ερώτηση: θα ευνοήσουν ή θα ζημιώσουν τα αμερικανικά πλοία το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Για να δούμε τι είπε ο Τούρκος ειδικός.

«Με απλά λόγια, ήταν ένα πρόγραμμα [το αμερικανικό LCS] που ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες και κατέληξε να αποτελεί ένα φιάσκο. Με την κατασκευή της κλάσης Constallation [αμερικανικές φρεγάτες που βασίζονται στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό FREMM], τα πλοία και των δύο κλάσεων [Freedom και Independence] έχουν ξεκινήσει να αντικαθίστανται» δήλωσε ο Τούρκος.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως το πρώτο πλοίο της κλάσης είναι πολύ κακό, ωστόσο μετέπειτα τα σκάφη σταδιακά ξεκίνησαν να βελτιώνονται. Καθησύχασε βέβαια τους Τούρκους, μιλώντας για σημαντικά προβλήματα σε όλη την κλάση. 

«Παρένθεση: δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν πλοία για μεγάλες περιόδους στον Ειρηνικό Ωκεανό, γεγονός πως τα επιβαρύνει πολύ. Οι Έλληνες θα τα χρησιμοποιήσουν για συντομότερες περιόδους στην λιγότερο επιβαρυντική Μεσόγειο, οπότε το ποσοστό εμφάνισης ελαττωμάτων θα μειωθεί σημαντικά» τόνισε.

Σύμφωνα με το χθεσινό άρθρο της σελίδας, το ελληνικό πολεμικό λαμβάνει υπόψη μία προσφορά που αφορά κόστος ανά μονάδα στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τούρκος εκτιμά πως μαζί με το κόστος εκσυγχρονισμού του κάθε σκάφους, η τιμή ανά πλοίο θα αυξηθεί στα 250 εκατομμύρια ευρώ. 

«Εάν τα εξοπλίσεις με αντιπλοϊκούς πυραύλους θα γίνουν κανονιοφόροι, εάν φορτώσεις 8 κάθετους εκτοξευτές MK-41 τότε θα επιδεικνύουν την δυνατότητα αεράμυνας έναντι σημείων. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως τα πλοία μπορούν με επιτυχία να χρησιμοποιηθούν σε ναρκοθηρευτικές αποστολές. Αυτό θα ευνοήσει σημαντικά τον μικρό στόλο ναρκαλιευτικών της Ελλάδας» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προειδοποιεί την Τουρκία ο Ειδικός!

Καταλήγοντας στο τελικό συμπέρασμά του, ο Erkan έδωσε έμφαση στο γεγονός πως οι κορβέτες της κλάσης Freedom θα μπορούσαν να δώσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά βραχυπρόθεσμα, δημιουργώντας πολλές προκλήσεις για την Τουρκία.

Αναλόγως τις μονάδες που θα δεχθούν ως εξοπλισμό τα ελληνικά σκάφη, η κλάση Freedom μπορεί να συνδυαστεί ευνοϊκά με το «τρομαχτικό γεωγραφικό πλεονέκτημα» της χώρας μας (νησιά της Μεσογείου) για να θέσουμε μία τεράστια απειλή έναντι της Τουρκίας.

Ωστόσο ο Erkan θεωρεί πως αργότερα θα υπάρξει πρόβλημα, επειδή τα πλοία LCS θα μετατραπούν σε έναν «εφιάλτη συντήρησης» μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ