Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Δωρεά πλοίου του ιδρύματος Λασκαρίδη για το Πολεμικό Ναυτικό μήκους 105 μέτρων-Αναμένουμε και άλλες δωρεές από Έλληνες εφοπλιστές;

Δωρεά από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο Πολεμικό μας Ναυτικό είναι το 105 μέτρων πλοίο, Viking Vision, που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε πολλαπλά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών επιχειρήσεων.


Το πλοίο αποτελεί μια επιπλέον δωρεά, από τις πολλές που έχει κάνει στο παρελθόν ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα.

Μιλάμε για σκάφη αξίας εκατομμυρίων που ήδη διαθέτουν ειδικό οπλισμό, περιπολικά σκάφη, βοηθητικά και εκπαιδευτικά πλοία, αλλά και επισκευές και αναβαθμίσεις παλαιότερων σκαφών.

Το πλοίο αποτελεί μια ακόμη ευγενική δωρεά, από τις πολυάριθμες που έχουν γίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες από το ίδρυμα Λασκαρίδη και την οικογένειά του προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, οι οποίες περιλαμβάνουν οπλισμό, περιπολικά σκάφη, βοηθητικά και εκπαιδευτικά πλοία, επισκευές και αναβαθμίσεις παλαιότερων σκαφών και φάρους.

Η στενή σχέση του εφοπλιστή με το Πολεμικό Ναυτικό και η πολύπλευρη προσφορά του σε αυτό, επιβεβαιώνει την αναβίωση του θεσμού των δωρεών στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά αυτήν την περίοδο, που τις χρειαζόμαστε όσο τίποτα στην χώρα μας.  

Υπενθυμίζουμε το ΠΓΥ «ΑΙΑΣ» ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και στον Στόλο μας.

Το «ΑΤΛΑΣ Ι» ονομάζεται το νέο πλοίο του ελληνικού στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για ένα πλοίο γενικής υποστήριξης, μήκους 70,4 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων. Έχει βύθισμα 8 μέτρων και εκτόπισμα 3.010 τόνων.

Το νέο «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού ναυπηγήθηκε το 1999 για την εκτέλεση αποστολών ρυμουλκού, υποστήριξης και διάσωσης επιχειρήσεων πλατφόρμων άντλησης πετρελαίου στην ανοιχτή θάλασσα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, διαθέτει κατάστρωμα πολλαπλών χρήσεων, έκτασης 580 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και γερανό μήκους 15 μέτρων με δυνατότητα ανύψωσης 3,5 τόνων.

Είναι εξοπλισμένο με δύο κύριες μηχανές, αλλά και δύο βοηθητικούς κινητήρες και έναν κινητήρα έκτακτης ανάγκης. Ως μέγιστη ταχύτητα ορίζονται οι 14 κόμβοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «ΑΤΛΑΣ Ι» αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» προς την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης το ΠΓΥ «ΑΙΑΣ» είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το ΠΓΥ «ΑΙΑΣ» από τα δύο προηγηθέντα αυτού «αδελφά» πλοία είναι ότι είναι ένα πλήρως εξηλεκτρισμένο σκάφος με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.

Δεν φτάνουν όμως αυτές οι δωρεές και σύντομα θα πρέπει να δούμε και άλλους εφοπλιστές και Έλληνες του εξωτερικού, να κάνουν δωρεά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Για τον λόγο αυτόν, η νέα ελληνική κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει ειδικά προνόμια σε όλους όσους κάνουν δωρεές στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, δίνοντας πνοή σε ένα θεσμό, που μας έδωσε πολεμικά πλοία σαν το θωρηκτό Αβέρωφ, που μεγάλωσε την Ελλάδα το 1912-13.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...