Πολεμικό Ναυτικό

Ο Πάνος Λασκαρίδης θα δωρίσει νέο πλοίο πολλαπλών χρήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό

Ο Έλληνας εφοπλιστής και πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης, πρόκειται να δωρίσει ένα νέο μεγάλο πλοίο πολλαπλών χρήσεων στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως αναφέρει το navalnews.com.

Το πλοίο αποτελεί μια ακόμη ευγενική δωρεάαπό τις πολυάριθμες που έχουν γίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες από τον Πάνο Λασκαρίδη και την οικογένειά του προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, οι οποίες περιλαμβάνουν οπλισμό, περιπολικά σκάφη, βοηθητικά και εκπαιδευτικά πλοία, επισκευές και αναβαθμίσεις παλαιότερων σκαφών και φάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στενή σχέση του Πάνου Λασκαρίδη με το Πολεμικό Ναυτικό και η πολύπλευρη προσφορά του σε αυτό, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας και του Πολεμικού Ναυτικού ως κοινών θεματοφυλάκων της ελληνικής ναυτικής ισχύος και ναυτοσύνης.

Το νέο πλοίο είναι το 5ο που δωρίζει ο Λασκαρίδης στο Πολεμικό Ναυτικό. Το navalnews.com κάνει μία αναδρομή:

  • Τον Δεκέμβριο του 2014 δώρισε το 37 μέτρων Κύκνος (Α-484), ένα μικρό εκπαιδευτικό πλοίο.
  • Το 2019, ο Λασκαρίδης, αγόρασε από τη Simon Møkster Shipping AS το πλοίο εφοδιασμού πλατφόρμας (PSV) Stril Neptun και το δώρισε αμέσως μετά στο Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο πήρε το όνομα Atlas I (A-471) στις 2 Δεκεμβρίου 2019 στη ναυτική βάση της Σαλαμίνας. Το ολλανδικής κατασκευής PSV Atlas I, που κατασκευάστηκε το 1999, έχει μήκος 70,4 μέτρα, πλάτος 16 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φορτίου 5.300 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 14kts (κόμβους).
  • Μετά τη δωρεά του Atlas I, ακολούθησε νέα δωρεά από τον Λασκαρίδη ενός ακόμη νεότερου, μεγαλύτερου και ισχυρότερου πλοίου. Το πρώην νορβηγικής κατασκευής Highland Navigator της GulfMark, ονομάστηκε Herakles στις 6 Ιουλίου 2020. Το Herakles (A-472) ναυπηγήθηκε το 2002, έχει μήκος 84 μέτρα, πλάτος 18,8 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φορτίου άνω των 6.900 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 15kts.
  • Στις 25 Νοεμβρίου 2021, ένα τρίτο PSV εντάχθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το 83,3 μέτρων PSV Wilson Atlantic της Wilson Offshore, το οποίο ονομάστηκε Aias (Ajax). Το Aias (A-473) ναυπηγήθηκε το 2003, έχει πλάτος 18,8 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φορτίου άνω των 7.500 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 16kts. Τα τρία πρώην PSV χρησιμεύουν ως πλοία γενικής υποστήριξης.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...