Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ποιοι εμποδίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής Κορβέτας στα ναυπηγεία Ελευσίνας;-Επιθέσεις σε εργαζόμενους από ομάδες κρούσης

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thriassio.gr, χθες" ομάδα εργαζομένων είχε συγκεντρωθεί έξω από τα ναυπηγεία με πληροφορίες, σε απεργία του συνδικάτου μετάλλου.

Ωστόσο εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας καταγγέλουν άνανδρες επιθέσεις που δέχτηκαν μέλη και εργαζόμενοι από δυνάμεις του συνδικάτου μετάλλου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί".

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας ανεβάζουν ρυθμούς όσο περνάει ο καιρός και παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για το σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταθέσει ο όμιλος ONEX.

Αυτές τις ημέρες επισκευάζονται ταυτοχρόνως έξι πλοία στις εγκαταστάσεις. Πρόκειται για τα: Μ/V SANTY, M/T LEMAN, M/T ARCTIC, M/V CHRYSANTHE, LPG GAZ SYNERGY, M/T ECOWIND.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της DEFEA 2023, της έκθεσης Άμυνας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, η Fincantieri και ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies παρουσίασαν την κοινή στρατηγική τους, αν ο ιταλικός όμιλος, ως κύριος ανάδοχος, αναλάβει το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που επιδιώκει το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies κ. Πάνος Ξενοκώστας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέσα από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είμαστε σε θέση να παράσχουμε στο Πολεμικό Ναυτικό, και στους συμμαχικούς στόλους, άρτιες υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, τόσο στο πεδίο όσο και σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης, και σε πλήρη σύμπνοια με την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική. Το πρόγραμμα για την «Ελληνική Κορβέτα» έρχεται να εκπληρώσει ένα όραμα δεκαετιών για την πραγματική ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Δεν μένουμε σε λόγια, προχωράμε σε πράξεις, και εξασφαλίζουμε ότι οι κορβέτες του ΠΝ θα χτιστούν εδώ, στην Ελευσίνα! Εκπληρώνουμε το όραμα δεκάδων ελληνικών εταιρειών που στοιχίζονται γύρω από το πρόγραμμα της «Ελληνικής Κορβέτας» και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Δημιουργούμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο βιομηχανικό οικοσύστημα που θα παραμείνει κληρονομία στη χώρα και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.»

Η ONEX την ίδια στιγμή υπέγραψε  σύμφωνο συνεργασίας με τον αμερικανικό όμιλο Cisco για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ναυπηγείων.

Μιλάμε για δίκτυο 5G, τεχνητή νοημοσύνη, χρήση drones κα.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των εξελίξεων για ένα ναυπηγείο που ήταν σε οικτρή κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια, ξαφνικά ομάδες από διάφορους ιδεολογικούς χώρους, με τα  δικά τους συμφέροντα, προσπαθούν να αποκτήσουν κυρίαρχη θέση στην νέα εποχή των ναυπηγείων.

Πρόκειται για πρακτικές οι οποίες έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει στο παρελθόν φέροντας ναυπηγεία όπως αυτό της Ελευσίνας στην απαξίωση και την αποτυχία.

Την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι απέναντι δουλεύουν στο φουλ, έχοντας πάρει εδώ και μερικά χρόνια την σκυτάλη σε αυτόν τον τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν γίνεται η Ελλάδα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο να μην έχει ανάλογη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ανάλογου επιπέδου εντός Ελλάδος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ