Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ένοπλες δυνάμεις Ισραήλ-Κύπρου σε άσκηση κατά των Τούρκων-Ισραηλινό ΜΜΕ: Ναυτικός άξονας στη Μεσόγειο

Κύπρος και Ισραήλ στέκονται δυνατά μαζί για να αντιμετωπίσουν κάθε δυνατό σχέδια της Τουρκίας για επέκταση του νεο-οθωμανισμού της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό αναφέρει ειδικός σχετικά με τα τουρκικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις τουρκικές εκλογές αυτού του σαβατοκύριακου.  

Χθες εκίνησε η κοινή άσκηση ΑΓΑΠΗΝΩΡ-23 στην οποία συμμετέχει η Εθνοφρουρά της Κύπρου και δυνάμεις του  Ισραήλ.

Δύο C-130J-30 της 103 Μοίρας της Ισραηλινής Αεροπορίας ήταν τα πρώτα αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από την περιοχή άσκησης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σκοπός της άσκησης είναι συνεκπαίδευση των Επιτελείων και δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της ετοιμότητάς τους και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας. Η άσκηση, η οποία βασίζεται σε υποθετικό σενάριο, αποτελεί περαιτέρω εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα.

Η Άσκηση ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2023 εντάσσεται στο πλαίσιο του συμφωνημένου Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατρίας με το Κράτος του Ισραήλ αναδεικνύοντας τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Άμυνας και Ασφαλείας.

Η ιρανική ελίτ έχει στοχοποιήσει Ελλάδα-Βουλγαρία

Ισραηλινά ΜΜΕ, μας προειδοποιούν ότι “η απειλή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα με αφορμή πρόσφατο περιστατικό στρατολόγησης και διείσδυσης τρομοκρατών στην χώρα μας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας πολιτικής των Ιρανών, σε συνδυασμό με την σύλληψη ελληνόκτητων πλοίων στο Περσικό Κόλπο.

“Η Τεχεράνη έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο τους Ισραηλινούς στη Βουλγαρία. Οι ενέργειες του Ιράν δείχνουν ότι δεν σέβεται τα σύνορα των χωρών και είναι έτοιμο να παραβιάσει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για να πετύχει τα σχέδιά του”, αναφέρει το ίδιο.

Στην Αθήνα ταξίδεψε την Πέμπτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στο πλαίσιο ενός σημαντικού ταξιδιού σε Ελλάδα και Κύπρο.


Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν γίνει βασικοί στρατηγικοί εταίροι τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενοι στενά σε τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια.

Αυτή η νέα συνεργασία εντάσσεται επίσης σε μια ευρύτερη σειρά σχέσεων στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται με μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ινδία, που είναι επίσης στενοί εταίροι του Ισραήλ.

Έτσι, το ταξίδι του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας ήταν σημαντικό για τις συμμαχίες του Ισραήλ στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

Στην Αθήνα, ο Γκάλαντ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, εξήρε τους διμερείς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία πληροφοριών που απέτρεψε τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα.
Ο Γκάλαντ σημείωσε ότι η πρόσφατη σύλληψη στην Ελλάδα δύο τρομοκρατών που έστειλε το Ιράν ήταν μεγάλης σημασίας.

«Δεν είναι η μόνη επίθεση που έχει αποτραπεί. Στην πραγματικότητα, το Ιράν ξεκίνησε μια παγκόσμια τρομοκρατική εκστρατεία υπό την άμεση ηγεσία του αρχηγού του», είπε ο Ισραηλινός υπουργός.

Ο Γκάλαντ εξέφρασε σε Έλληνες αξιωματούχους την ανησυχία του για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είχε εμπλουτίσει ουράνιο για πέντε πυρηνικές βόμβες.

Ο Ισραηλινός υπουργός εξήρε τη στενή σχέση Ελλάδας-Ισραήλ ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή μας.
Η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για παράδειγμα, είναι ένα σημαντικό ζήτημα αυτές τις μέρες λόγω της εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών και της θαλάσσιας συμφωνίας με την Κύπρο.

Επιπλέον, οι πρόσφατες κοινές ασκήσεις με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς και άλλες ναυτικές ασκήσεις που διεξάγονται από το Ισραήλ, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας στην πλωτή οδό μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να διευρυνθούν οι συνεργασίες με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αύξηση των εμπορικών και αμυντικών συμφωνιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...