Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Το τουρκικό ΠΝ δοκίμασε το σόναρ DÜFAS με στόχο τα ελληνικά υποβρύχια Type-214

Μεγάλος καημός και αγωνία επικρατεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό για την αντιμετώπιση των ελληνικών υποβρυχίων, για αυτό και δοκιμάζουν συρόμενο σύστημα σόναρ για τον σκοπό αυτό.

Αυτό όμως που προκαλεί απορία είναι η σπουδή που δείχνει η τουρκική πλευρά ειδικά το τελευταίο διάστημα με την δοκιμή πολλών και διαφορετικών οπλικών συστημάτων με στόχο πιθανόν δύο διαφορετικών κοινών.

Το πρώτο είναι ο τουρκικός λαός και οι επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Το δεύτερο είναι η ελληνική πολιτική ηγεσία και κοινή γνώμη  για τα δήθεν τουρκικά όπλα που κατασκευάζει η Τουρκία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ξένη τεχνογνωσία και κρίσιμα συστήματα.     

Όπως και να έχει οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους ανοικτά όλο το 24ωρο για τα τουρκικά σχέδια, αφού αυτή η τεχνολογική επανάσταση στον αμυντικό τομέα για την Τουρκία είναι ψευδής λόγω της εξάρτησης της από την δύση.

Οι Τούρκοι φαίνεται όμως ότι έχουν βρει ήδη αντικαταστάτες, σε Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν και Ουκρανία και βιάζονται πολύ, και αυτό σίγουρα είναι ένα μικρό δείγμα ότι κάτι ετοιμάζουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των ενεργειακών εξελίξεων που αφορούν τον εφοδιασμό της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και τις συμφωνίες της Ελλάδος με Αίγυπτο και Ισραήλ.   

Δοκιμή τουρκικού συρόμενου σόναρ στη θάλασσα

Το Τουρκικό Ναυτικό ξεκίνησε εντατικές δοκιμές μια νέα συστοιχία ρυμουλκούμενων σόναρ στο πολεμικό πλοίο TCG Sokullu Mehmet Paşa. Το βοηθητικό πλοίο της κλάσης Rhein χρησιμοποιήθηκε ως στόχος δοκιμής για το σύστημα Aselsan Gökdeniz CIWS.

Φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι ο πυργίσκος εγγύς αεροπορικής άμυνας Gökdeniz CIWS αφαιρέθηκε από το πλοίο. Το πίσω μέρος του πλοίου είναι πλέον κατειλημμένο με ένα μεταλλικό σύστημα και ένα μεγάλο καρούλι καλωδίων με ένα βαρούλκο και μια μεταλλική κατασκευή.

Όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως, οι δοκιμές του συστήματος ρυμουλκούμενου σόναρ DÜFAS θα ξεκινούσαν το 2022.

Ενώ η αρχική αναφορά ανέφερε ότι η δοκιμή θα διεξαγόταν σε μια φρεγάτα κλάσης Gabya, αυτές οι δοκιμές υλοποιούνται  τώρα στο εκπαιδευτικό πλοίο (A-577) TCG SOKULLU MEHMET PAŞA όπως δείχνουν φωτογραφικά στοιχεία.

Το DÜFAS είναι ένα ρυμουλκούμενο σόναρ ενεργού βυθομέτρου χαμηλής συχνότητας που κατασκευάστηκε από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και αναπτύσσεται από τις Aselsan, Armelsan και Nanotech.

Το σύστημα σόναρ θα τοποθετηθεί στο κύτος των πολεμικών πλοίων τύπου MILGEM και θα είναι ένα σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου και αποφυγής εμποδίων μεσαίας συχνότητας, σχεδιασμένο για υποβρύχια αντίληψη αφού αυτόματα ανιχνεύει και παρακολουθεί υποβρύχιους στόχους, όπως υποβρύχια, υποβρύχια οχήματα, τορπίλες και νάρκες.

Το σόναρ, ως ένα από τα συστήματα αισθητήρων των ναυτικών πλατφορμών, είναι ένα βασικό εργαλείο έγκυρης προειδοποίησης, αναγνώρισης και παρακολούθησης σε λιμάνια, βάσεις και χωρικά ύδατα, όπως επίσης και ανθυποβρυχιακού πολέμου, αντιμετώπισης ναρκών και άμυνας ναυτικών πλατφορμών εναντίων τορπιλών.

Οι Τούρκοι αναφέρουν πως το σύστημα μπορεί να επιχειρήσει με μεγάλη απόδοση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω της αυξημένες απόδοσης των ενισχυμένων μονάδων ενέργειας και την αρχιτεκτονική του συστήματος.

Το σόναρ κύτους είναι ο κύριος υποβρύχιος αισθητήρας ναυτικών πλατφορμών για ανίχνευση υποβρυχίων, προσαρμόσιμης επεξεργασίας σημάτων και τεχνικές επεξεργασίας πληροφοριών για να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να κατηγοριοποιεί στόχους. 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ