Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ναυπηγεία και οικονομική στενότητα θέτουν σε δεύτερη μοίρα τις κορβέτες

Με τα οικονομικά της χώρας να βρίσκονται σε δύσβατα μονοπάτια λόγω της ενεργειακής κρίσης και με το ζήτημα των ναυπηγείων να μην έχει επιλυθεί όλα δείχνουν πως το πρόγραμμα των κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό θα καθυστερήσει αν όχι «παγώσει» προς το παρόν μέχρι να βρεθεί λύση για την ναυπήγησή τους στην Ελλάδα που είναι και όρος απαράβατος για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή που μίλησε στο Πενταπόσταγμα αυτό που επείγει στην παρούσα φάση είναι ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ καθώς αν καθυστερήσει κι άλλο το πρόγραμμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να είναι ασύμφορος ο εκσυγχρονισμός και η διατήρηση των φρεγατών αυτών στην δύναμη του στόλου.

Η ίδια πηγή είπε στο Πενταπόσταγμα πως αυξάνουν τα δεδομένα εκείνα που θα ωθήσουν το ΠΝ στην υλοποίηση της προαίρεσης για την τέταρτη φρεγάτα Belharra καθώς στην παρούσα φάση συμφέρει από οικονομικής άποψης η άμεση παραγγελία του.

Το θέμα των κορβετών έτσι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού περιμένουν να δουν την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων αφενός, την εξέλιξη της υπόθεσης των ναυπηγείων αφετέρου και την εξέλιξη του προγράμματος της ευρωπαϊκής κορβέτας επιπλέον.

Υπάρχει δηλαδή το σενάριο που κερδίζει ολοένα και πιο πολύ βάση, η Αθήνα να μην προχωρήσει στην κατασκευή των τεσσάρων κορβετών που χρειάζεται με την γαλλική Naval Group και την ιταλική Fincantieri ή τους Ολλανδούς, αλλά να περιμένει για το κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που σε κάποιο βαθμό ενσωματώνει στοιχεία όλων των υπαρχουσών κορβετών και θα είναι αναμφίβολα σε πολύ πιο καλή τιμή, δημιουργώντας παράλληλα και θέσεις εργασίας στα ελληνικά ναυπηγεία.

Υπάρχουν βέβαια και οι κύκλοι εκείνοι που πιέζουν για την αγορά ή την αναζήτηση παραχώρησης πλοίων από τις ΗΠΑ ως ενδιάμεση λύση ωστόσο όπως επισημαίνει στο Πενταπόσταγμα ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού πέρα από τα οικονομικά υπάρχει και το θέμα της στελέχωσης πλοίων όπως καταδρομικά ή αντιτορπιλικά από την Αμερική.

Προκειμένου δε να κρατηθούν τα ήδη υπάρχοντα στελέχη στον στόλο η ίδια πηγή μας δήλωσε πως είδε πολύ θετικά το επίδομα που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση για τις ώρες εν πλω καθώς αυτό δίνεται για όσο χρονικό διάστημα το στέλεχος του ΠΝ θα υπηρετεί σε πολεμικό πλοίο που διενεργεί αποστολές και όχι για υπηρεσία στην στεριά. Κάτι που αναμένεται να κρατήσει σε πρώτη φάση και ενδεχομένως να αυξήσει σε δεύτερη, τα στελέχη που υπηρετούν σε μάχιμη υπηρεσία, δηλαδή σε πολεμικά πλοία εν πλώ.

Σε κάθε περίπτωση η πιο άμεση εξέλιξη σε σχέση με τα εξοπλιστικά του ελληνικού στόλου είναι η ένταξη της 7 πυραυλακάτου, της «Βλαχάκος», με τους «φαρμακερούς» πυραύλους EXOCET

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρομερά πλήγματα! Εσπευσμένη παρουσία Ακάρ λόγω Βατερλό-Μόλις ανακοινώθηκε χερσαία επίθεση στη Συρία οι Κούρδοι χτύπησαν (Βίντεο)

Εξουδετερώθηκαν 3 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες-Περίεργο τουρκικό βίντεο με υποτιθέμενους...