Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ναυτικός πυρετός στην Α. Μεσόγειο! Στη Σούδα εκστρατευτικά πλοία ΗΠΑ-Βρετανίας καθώς "σκυλιάζει" ο Ερντογάν

Έντονη κινητικότητα είχαμε σήμερα το πρωί εντός και εκτός της ναυτικής βάσης της Σούδας στο νησί της Κρήτης, σε μια συνέχεια της αυξανόμενης ναυτικής και αεροπορικής δραστηριότητας στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η εκστρατευτική κινητή βάση του Αμερικανικού Ναυτικού (ESB) USS Hershel "Woody" Williams (ESB-4) εγκατέλειψε τη βάση της Σούδας. Το πλοίο επιχειρεί υπό τη Στρατιωτική Διοίκηση Sealift του Πολεμικού Ναυτικού με κυρίως πολιτικά πληρώματα, ενώ τα ESB, λόγω της φύσης των επιχειρήσεων τους, έχουν παραγγελθεί και διοικηθεί απευθείας από το Ναυτικό των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή έφτασε στη Σούδα το αποβατικό πλοίο Auxiliar RFA Lyme Bay (L3007) του Βασιλικού Ναυτικού. Το RFA Lyme Bay είναι ένα αποβατικό πλοίο κλάσης Bay του Royal Fleet Auxiliary. Είναι ικανό να προσφέρει μια σημαντική μαχητική δύναμη οπουδήποτε στον κόσμο.

Στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν, η έξαρση της νατοϊκής δραστηριότητας στην Κρήτη είναι συμβολικής σημασίας, καθώς επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για τους Συμμάχους σε μια κρίσιμη - γεωπολιτικά - περίοδο.

Προς απότομη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κινείται η Άγκυρα, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή παραληρηματική τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης».

Δυναμιτίζοντας ενσυνείδητα το κλίμα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» αναφερόμενος μεν σε προσωπικό τόνο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά την ίδια ώρα έκλεινε και τους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να απόσχει από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο είχε αναθερμανθεί μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη.

Ξεδιπλώνοντας, μάλιστα, όλο το «κουβάρι» της ενόχλησής του απέναντι στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν σχολίασε πως «αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτές τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα».

Στην ίδια κατεύθυνση, «αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας. Αλλά, παρ' όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία» υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε πως «φέτος θα κάναμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης».

Καθώς ο Ερντογάν "σκυλιάζει" με την στρατηγική, αμυντική και διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας, γίνεται σαφές πως η ζυγαριά γέρνει προς τη δική μας πλευρά σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνεργασίες και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας σε ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...