Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Σπέσιαλ απόκτημα! Προμήθεια συστημάτων αντιμέτρων για τα ελληνικά υποβρύχια που θα στοχεύουν τα “καμάρια” του τουρκικού ναυτικού

Σήμερα, το ελληνικό γενικό επιτελείο υπέγραψε το τελικό συμβόλαιο με την εταιρεία LDO Electronics εταιρείας, για την προμήθεια αντιμέτρων τορπιλών (48 MTE 103B και 72 JAM 102) και FOS με Option (14 MTE 103B και 21 JAM 102B) για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων τύπου Type-214 και Type 209/1500.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στη βελτίωση της ικανότητας επιβίωσης των υποβρυχίων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, ενώ ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ εξουσιοδοτήθηκε για την ανάληψη ενεργειών κατάρτισης και υπογραφής της σύμβασης.

Το βασικό αντικείμενο της προμήθειας περιλαμβάνει:

48 MTE 103B (decoy) με ΝSΝ:5865-15-187-6534 (με παραδόσεις 24 σε 18 μήνες από την ημ/νία ενεργοποίησης της σύμβασης και 24 σε 24 μήνες). Τα συγκεκριμένα αντίμετρα παραπλανούν την τορπίλη από τον αρχικό της στόχο.

72 JAM 102 (jammer) με NSN: 5865-15-187-6578 (με παραδόσεις 36 σε 24 μήνες από την ημ/νία ενεργοποίησης της σύμβασης και 36 σε 30 μήνες).

Τα συγκεκριμένα εκπέμπουν υψηλής έντασης και εύρους φάσματος θόρυβο που καλύπτει τον θόρυβο του υποβρυχίου αλλά και τις επιστροφές των τορπιλών.

Πρόκειται “δολώματα” (decoy) τύπου ΜΤΕ 103Β κόστους 3.539.376 € με προαίρεση για 14 επιπλέον κόστους 1.032.318 ευρώ, καθώς 72 παρεμβολείς (jammers) τύπου JAM 102B κόστους 3,744 εκατ. € με προαίρεση αγοράς 21 επιπλέον κόστους 1,092 εκατ. ευρώ.

Τα “δολώματα” (MTE 103B) προβλέπονται να ολοκληρωθούν σε συνολικό διάστημα 24 μηνών, ενώ οι  παραδόσεις των παρεμβολέων JAM 120B σε 24 μήνες.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα των υποβρυχίων αποτελεί ο έγκαιρος εντοπισμός, και η αποφυγή τορπιλών και ναρκών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των όπλων αυτών είναι από τη φύση της ένα αρκετά περίπλοκο έργο.
Οι μικροί χρόνοι αντίδρασης, το αντίξοο θαλάσσιο περιβάλλον και οι αυξημένες ικανότητες των μοντέρνων υποβρυχίων όπλων συνθέτουν ένα δύσκολο πρόβλημα για την επιτυχή αντιμετώπιση των συγκεκριμένων απειλών.

Τα αντίμετρα κατά των τορπιλών (TCM), ως προς τη χρονική φάση της εφαρμογής τους, μπορεί να είναι:

    • Προστατευτικά, με καταστροφή των ιδίων των υποβρυχίων του αντιπάλου στις περιοχές περιπολίας τους.

Αποτελεί βασική ανθυποβρυχιακή φιλοσοφία του αμερικάνικου ναυτικού (stop the shooter, avoid the shoot).
    • Προληπτικά / αποτρεπτικά (preventive), τα οποία εφαρμόζονται πριν από την επίλυση του προβλήματος βολής τορπίλης από τη βάλλουσα πλατφόρμα (υποβρύχιο).

    • Αντίδρασης (reactive countermeasures), τα οποία εφαρμόζονται εναντίον των ιδίων των επιτιθέμενων τορπιλών που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία μέσα στο νερό.

Σε συνδυασμό με τις νέες γερμανικές τορπίλες βαρέος τύπου που θα παραδοθούν στο στόλο υποβρυχίων μας το συντομότερο δυνατό για τα υποβρύχια μας τύπου Type-214, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα δημιουργήσει μια ειδική δύναμη κατά των τουρκικών φιλοδοξιών σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Στόχοι της ελληνικής υποβρύχιας δυνάμεως κρούσης, θα είναι τα νέα επιτεύγματα του τουρκικού στόλου όπως οι Κορβέτες κλάσης ADA, και οι Φρεγάτες κλάσης ISTIF, με την πρώτη “Κωνσταντινούπολη” να είναι σε φάσης κατασκευής.

Αυτήν την δεδομένη περίοδο το Πολεμικό μας Ναυτικό υπερτερεί ακόμη των Τούρκων και ο βασικός λόγος είναι ότι διαθέτει τα σύγχρονα υποβρύχια U-214 κλάσης «Παπανικολής», τα οποία πασχίζει να παραλάβει και η Τουρκία.

Τα ελληνικά «αθόρυβα» υποβρύχια μπορούν να στείλουν στον πάτο του Αιγαίου τα τουρκικά παλαιότερα τύπου 209.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συνολικά 11 υποβρύχια, εκ των οποίων τα 4 είναι τα σύγχρονα 214 με σύστημα πρόωσης ανεξάρτητης του αέρα. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκε ακόμη ένα υποβρύχιο τύπου 209, που αναβαθμίστηκε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...