Type 21 Frigate
Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Για αυτό η Ευρώπη έχει τις πιο ισχυρές φρεγάτες του κόσμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιέχει κράτη με διαφορετική στρατιωτική ισχύ. Κάποιες χώρες έχουν πολύ τίμιο ναυτικό, άλλες αεροπορία κλπ. Άλλα ένα αδιαμφησβήτητο κοινό στοιχείο μεταξύ -σχεδόν όλων- των ευρωπαϊκών ναυτικών, είναι το μεγάλο ενδιαφέρουν τους για ισχυρές φρεγάτες.

Οι φρεγάτες είναι πολύ δημοφιλείς τον 21ο αιώνα και ειδικά στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Το υψηλό ενδιαφέρον για εξελιγμένες φρεγάτες έχει αρκετά σημαντικές επιπτώσεις στην στρατιωτική βιομηχανία. Τα ευρωπαϊκά ναυτικά κατασκευάζουν και λειτουργούν τις πιο επικίνδυνες και αποτελεσματικές φρεγάτες που υπάρχουν.

Υπάρχουν μόνο λίγοι στρατοί εκτός Ευρώπης που έχουν φρεγάτες αρκετά εξελιγμένες να ανταγωνιστούν τις ευρωπαϊκές. Αλλά ποιος είναι ο λόγος πίσω από την κυριαρχία του συγκεκριμένου τύπου πλοίου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρόλος Του Σκάφους

Ο όρος φρεγάτα χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ποικιλία διαφορετικών πολεμικών πλοίων σήμερα. Ειδικά κάποια ευρωπαϊκά ναυτικά, ονομάζουν τα αντιτορπιλικά τους φρεγάτες. Οπότε, καταλαβαίνετε πως ο όρος είναι αρκετά αόριστος και ο τύπος πλοίου δεν είναι και ο πιο συγκεκριμένος. Σήμερα, έχουμε φρεγάτες για διαφορετικούς ρόλους, όπως φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων, φρεγάτες αεράμυνας κλπ. 

Το 2021, φρεγάτες όπως της κλάσεως Horizon ή οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων FREMMM χρησιμοποιούν εξελιγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος όπως τους Eurosam Aster 15 και μπορούν να επιχειρούν σε αποστολές που απαιτούν κατευθυνόμενους πυραύλους. Οι πιο χαρακτηριστικές φρεγάτες που συναντάμε στην Ευρώπη είναι πολεμικά σκάφη πολλαπλών ρόλων όπως οι γερμανικές MEKO 20, Anzac και Halifax.

Όσον αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, φρεγάτες που ειδικεύονται σε τέτοιες αποστολές συνήθως έχουν ένα κατάστρωμα προσγείωσης για να επιχειρεί ένα ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η φρεγάτα Type 22 του Βασιλικού ναυτικού, η οποία κουβαλάει ισχυρούς ανθυποβρυχιακούς πυραύλους (Mk.46 και Stingray) αλλά είναι και εξοπλισμένη με τους πυραύλους επιφάνειας-αέρος Sea Wolf και τους αντι-πλοϊκούς πυραύλους Exocet. Άλλα ανθυποβρυχιακά όπλα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις φρεγάτες είναι οι τορπίλες ASROCK και Ikara.

Τέλος, υπάρχουν νεότερες φρεγάτες ειδικά σχεδιασμένες για αεράμυνα. Για παράδειγμα, το Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό επιχειρεί τις φρεγάτες κλάσης De Zeven Provinciën οι οποίες είναι εξοπλισμένες με VL Standard Missile 2 Block IIA, Goalkeepr CIWS οπλικά συστήματα κοντινής απόστασης, τους πυραύλους RIM-162 Sea Sparrow, το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας SMART-L και το ραντάρ Thales Active Phased Array. Η κλάση Iver Huitfeldt του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας είναι άλλη μία κλάση φρεγάτας που έχει δυνατότητες αεράμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ευρωπαϊκές Φρεγάτες Είναι Στην Κορυφή

Τα ευρωπαϊκά ναυτικά λειτουργούν κάποιες από τις καλύτερες φρεγάτες του κόσμου, αλλά η πιο εξελιγμένη του είδους της (στην Ευρώπη) είναι η γερμανική φρεγάτα κλάσης Sachsen. Το πλοίο είναι εξαιρετικό στην αεράμυνα και έχει παρόμοιες δυνατότητες με ένα αντιτορπιλικό.

Η φρεγάτα έχει εκτόπισμα 5.690 τόνων και μήκος 143 μέτρων. Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να κουβαλάει και να απογειώνει δύο Sea Lynx Mk.88A ή δύο NH90 ελικόπτερα, ικανά να αποδώσουν σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου. Έχει επίσης ένα OTO-Melara duak-purpose 76 χιλιοστών όπλο και δύο Mauser MLG αυτόματα κανόνια 27 χιλιοστών.

Τα βασικά όπλα της φρεγάτας είναι το 32-κελιών Mk 41 Mod 10 σύστημα κάθετης εκτόξευσης το οποίο ρίχνει 24 SM-2 Block IIA πυραύλους και 32 Evolved Sea Sparrow πυραύλους. Για να αμυνθεί εναντίων κατευθυνόμενων πυραύλων cruise, είναι εξοπλισμένη με τους εκτοξευτές 21 σφαιρών Rolling Airframe Missile. Επιπλέον, το πλοίο έχει δύο εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων 4-κελιών RGM-84 Harpoon. 

Στο κομμάτι του ανθυποβρυχιακού πολέμου τώρα, οι φρεγάτες έχουν δύο τριπλούς εκτοξευτές για να ρίχνουν τις τορπίλες 324 χιλιοστών MU90 Impact. Το σκάφος έχει πολλά ισχυρά και αποδοτικά συστήματα όπως το Thales Nederland SMART-L μεγάλης εμβέλειας ραντάρ παρακολούθησης στόχων αέρος και επιφάνειας και το Thales Nederland APAR ραντάρ αναζήτησης, εντοπισμού και καθοδήγησης για στόχους αέρος και επιφάνειας. 

Αλλά δεν τελειώσαμε! Το Βασιλικό Ναυτικό της Δανίας επιχειρεί την εντυπωσιακή κλάση φρεγατών Iver Huitfeldt, η οποία είναι αρκετά παρόμοια με την  γερμανική Sachsen αφού είναι και αυτή σχεδιασμένη για αεράμυνα. Η Ισπανία από την άλλη έχει στην κατοχή της τις φρεγάτες αεράμυνας κλάσης Álvaro de Bazán και οι Γάλλοι κατασκευάζουν τις εξαιρετικές FREMM φρεγάτες πολλαπλών ρόλων που ακόμα και οι Αμερική έχει παραγγείλει.

Το γαλλικό πρόγραμμα FREMM ανέπτυξε τις ιταλικές Carlo Bergamini (F 590) φρεγάτες πολλαπλών ρόλων που είναι αρκετά παρόμοιες με τις γαλλικές. Τέλος, ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα των Νορβηγών, η φρεγάτα πολλαπλών ρόλων κλάσης Fridtjof Nansen κουβαλάει τους νορβηγικούς πυραύλους επιφάνειας-επιφάνειας Naval Strike. 

Γιατί Οι Ευρωπαίοι Τις Επιχειρούν

Και εμείς Ευρωπαίοι είμαστε αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ούτε μία φρεγάτα τέτοιου επιπέδου.

Δεν είναι σύμπτωση που η Ευρώπη λειτουργεί τις καλύτερες φρεγάτες που υπάρχουν. Αν και η πιο θανατηφόρα φρεγάτα υπηρετεί το ρωσικό ναυτικό, οι υπόλοιπες κορυφαίες του τύπου ανήκουν όλες σε ευρωπαϊκούς στρατούς. Αυτά αιτιολογείται αν σκεφτούμε δύο πράγματα. 

Αρχικά οι ευρωπαϊκές χώρες λατρεύουν να ονομάζουν τα αντιτορπιλικά τους 'φρεγάτες' και δεύτερον, οι μικρότερες θάλασσες της ηπείρου είναι το καλύτερο μέρος για την λειτουργία τέτοιων πλοίων. Οι περισσότερες από αυτές τις φρεγάτες είναι τα βασικά πολεμικά σκάφη των ναυτικών τους αφού μπορούν να επιχειρούν σε διαφορετικούς ρόλους. Για αυτό και είναι λογικό που οι ευρωπαϊκοί στρατοί χτίζουν και επιχειρούν πολύ εξελιγμένες φρεγάτες. 

 

GALLERY

Φρεγάτα
Φρεγάτα
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ